Les curses de muntanya i de bicicletes tot terrenys (BTT) al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa si es fan per zones sense camins consolidats, generen impactes al relleu de la superfície. La conseqüència és una acceleració dels processos erosius. És una de de les diagnosis del treball Diagnosi dels efectes de les curses de muntanya i curses BTT al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: Guia metodològica i criteris bàsics per a la redacció d'informes preceptius per a la realització de curses de muntanya, ultra trails i BTT en espais protegits. Els autors són Roger Mata Lleonart i Francesc Roig Munar.

El treball va ser presentat al mes de març. Les finalitats de l´estudi són posar el Parc en disposició d´un document que estableixi les pautes necessàries per autoritzar curses de muntanya, saber els impactes que provoquen a curt i mitjà termini, i establir les tipologies erosives a les zones d´estudi.

Els efectes de les curses pedestres i de BTT -segons el treball- són pèrdua de sòl, fragmentació, formació de dreceres i compactació de sòl. Aquests efectes -segons l'estudi- són admissibles a excepció d'en algunes zones amb afloraments (sortida a la superfície) de vessants de materials volcànics de tipus lapilli, i en trams de camins encaixats en la cursa de BTT. Segons l'estudi, en els llocs més delicats es poden fer curses, si s'hi apliquen mesures de protecció i regulació d'espais.

L´estudi destinat a documentar els efectes de les curses va tenir una metodologia centrada en la quantificació de diferents geoindicadors (mesures dels fenòmens geològics) que permeten establir les repercussions geoambientals (factors de risc sobre el terreny), amb èmfasi en els processos erosius, associats a activitats de competició dins espais naturals protegits. Específicament, els autors van avaluar les curses de la Trail pel Cor de la Fageda i la cursa BTT La Tramun en la seva edició 2015.

El treball exposa: «Les denominades Ultra Trails, trekking d'afluència massiva, curses de BTT, etc., en espais naturals protegits suposen- indubtablement- una valorització de la cultura del contacte amb el medi natural, però també impliquen uns impactes derivats de l´afluència i de l´ús de nous espais»

Des d´un aspecte socioeconòmic, l´objecte del projecte és establir tots aquells aspectes que garanteixin la sostenibilitat geoambiental de les curses de muntanya dins els límits del PNZVG. També té la finalitat d´assegurar les condicions de sostenibilitat que ajudin a reforçar la marca de qualitat i desenvolupament socioeconòmic de la zona per on transcorre la cursa.

Així mateix busca garantir que els usos públics s´han de desenvolupar congruentment amb els objectius de protecció de l´espai i d´acord amb la regulació de cada zona, i en cap cas no poden representar efectes negatius..

Els autors indiquen que a França hi ha una normativa ambiental concreta per aquests tipus d´activitats. Aquí, la Federació Espanyola d´Esports de Muntanya i Escalada ha creat un certificat mediambiental que analitza la influència de la prova sobre l´entorn. Estableix mesures superficials més que res destinades a garantir la neteja i la retirada de la senyalització.

Tot i així no existeix una reglamentació o regulació específica per a les curses de muntanya.