Olot recuperarà el fortí de Sant Francesc per convertir-lo en un bar restaurant amb vistes a la ciutat i a la comarca. Ho ha anunciat fa poc Estanís Vayreda (regidor de Promoció Municipal), El fortí de Sant Francesc és un afegit situat a la part sud de la fortificació que envolta la capella. Poc visible per causa de la seva ubicació i de la vegetació que l´envolta, el fortí semicircular -testimoni de les guerres carlines del XIX- ha passat els anys intacte.

Era el centre neuràlgic del sistema de defensa del cim de Sant Francesc. La defensa estava formada per dues torres, la capella fortificada. La capella i el campanar formaven part de la fortificació i el fortí semicircular i amb espitlleres. Ara és un element molt poc comú entre el que es conserva de fortificacions de les carlinades. Acabades les guerres les van fer ensorrar quasi totes.

Només caldrà posar-li sostre (el vell està enfonsat)i ampliar les espitlleres preparades pels fusells i convertir-les en finestres i el resultat serà un restaurant encabit dins d'una fortificació del temps de les carlinades. A més comptarà amb una terrassa excepcional. El preu previst són 265.000 €, dels quals la meitat estan finançats pel Pla de Foment Turístic de la Generalitat.

El nou restaurant -segons Vayreda- ha estat seleccinat d´entre quatre propostes arquitectòniques. L´escollida ha estat la dels arquitectes Pere Llimargas i Mireia Torras. La intervenció -en un afegit quasi independentde la fortificació- allibera l´entorn de la capella de Sant Francesc. El projecte del fortí-restaurant incorpora uns sanitaris públics accessibles per a tots els visitants i l´adequació del jardí exterior.