Entitats i veïns del Barri Vell s'han reunit al local social dels Catòlics per tractar la situació del Barri Vell. Abans de l'esfondrament de la teulada d'un edifici situat entre els carrers Bellaire i Lliberada Ferrarons. Ja va tenir lloc almenys una convocatòria de reunió del conegut confiter que organitza La trencada de mona pels que ni tenen padrins. La primera crida va ser per debatre la situació del Barri Vell i que els presents poguessin aportar idees. Resultat de la crida va ser una assemblea que va tenir lloc (el divendres dia 8 d'abril).

El dia 10 va tenir lloc l'esfondrament i el desallotjament de 21 veïns. De moment, els veïns encara no han pogut tornar a casa seva. Durant les entrevistes fetes per motiu de l'ensorrada, els veïns van indicar que si bé la darrera havia estat grossa, sovint cauen elements de les façanes de les cases velles.

Els fets van multiplicar l'assistècia a la reunió del divendres dia 15 d'abril. Van assistir-hi una trentena de persones i representants d'entitats estretament vinculades al Barri Vell, com l'Associació de Veïns i Propietaris del Nucli Antic.

A la darrera reunió van configurar tres grups de treball: habitatge, comerç i via pública. A partir d'ara cada grup mantindrà reunions independents.

Les reunions són obertes a tothom. L'objectiu de les trobades és fer un anàlisi des del punt de la situació del barri vell i generar propostes ciutadanes per la seva revitalització. Els veïns i representants associatius implicats consideren cabdal la implicació ciutadana a l'hora de trobar una solució per al Nucli Antic.

Reducció d'habitants

El nucli antic acollia més de 10.000 habitants a la dècada dels 90, quan ja havia viscut una reducció de la densitat de població en les dècades anteriors. L'Ajuntament convergent de Pere Macias va decidir contrarestar el pes demogràfic amb la ubicació d'equipaments públics al centre. Van fer-hi la biblioteca pública, el Consell Comarcal de la Garrotxa i l'Escola Superior de Disseny i Art d'Olot. Això no obstant, als 2000 només quedaven uns 2.000 habitants al centre. Va ser l'època del Pla de Barris Socialista. Van ensorrar cases i van crear espais oberts a partir d'un esforç econòmic i diplomàtic colossal.

Ara, falta el més important acabar-ho i canviar els carrers estrets, on les cases s'enrunen a trossos. L'esforç és més difícil que mai, perquè ara no hi ha disponibilitat econòmica.