L'Institut Català d'Oncologia (ICO) va atendre cada dia onze nous casos durant l'any passat a Girona, on va donar tres altes d'hospitalització i es van realitzar 248 visites de consultes externes, de les quals 29 eren primeres visites i 219, successives. Pel que fa als tractaments, el centre que hi ha a l'hospital Josep Trueta de Girona va fer diàriament 86 sessions a l'hospital de dia i 114 sessions de radioteràpia.

A més, es van donar cinc altes diàries de radioteràpia externa i es van dur a terme cada mes dos trasplantaments de progenitors hematopoètics, els anomenats trasplantaments de medul·la òssia o de moll de l'os, i tots van ser autòlegs, és a dir, amb una donació provinent del mateix pacient.

Aquestes són algunes de les dades que l'ICO ha fet públiques avui, coincidint amb el Simposi ICO 10més10. que se celebra avui i demà a l'Hospitalet i amb què el centre commemora el seu vintè aniversari. Es va posar en marxa al 96 a l'hospital Duran i Reinals de l'Hospitalet i set anys més tard, el 2002, es va inaugurar l'ICO Girona, a l'hospital Josep Trueta. Un any més tard es va obrir l'ICO Badalona a l'hospital de Can Ruti i el 2014 va entrar en funcionament l'ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Durant el simposi s'han donat dades de supervivència dels pacients de l'ICO, comparant-les amb altres països i amb les del centre de fa deu anys. La supervivència dels usuaris de l'ICO és una de les més altes del món amb una taxa de més del 60% al cap de cinc anys del diagnòstic del càncer, un 15% més que fa 10 anys. Segons dades presentades aquest dijous, els nous tractaments i la detecció precoç han fet que malalties com la leucèmia mieloide crònica, que fa 20 anys era mortal, tingui actualment una supervivència del 94% gràcies a nous medicaments com l'imatilib, o que altres com el mieloma (62%) o el limfoma B de cèl·lula gran (68%) tinguin taxes de supervivència gairebé un 20% superiors que 10 anys enrere.

Segons l'oncòleg Josep Ramon Germà, l'assignatura pendent és millorar en el tractament de càncers com els de pulmó, esòfag o pàncrees, tots ells relacionats amb el tabac, que «tenen difícil tractament» per la gran quantitat de mutacions dels tumors. «Si no existís el tabac desapareixerien el 27% dels càncers», ha afegit.