El fortí de Sant Francesc és un afegit situat a la part sud de la fortificació que envolta la capella. Poc visible per causa de la seva ubicació i de la vegetació que l'envolta, el fortí semicircular-testimoni de les guerres carlines del XIX- ha passat els anys intacte. Era el centre neuràlgic de la defensa de Sant Francesc i ara és un element molt poc comú entre el que es conserva de fortificacions de les carlinades. Acabades les guerres les van fer ensorrar quasi totes.

Només caldrà posar-li sostre (el vell està enfonsat) i ampliar les espitlleres preparades per als fusells. El resultat serà un restaurant amb vistes panoràmiques a Olot. A més comptarà amb una terrassa excepcional. El preu previst són 265.000 €, dels quals la meitat estan finançats pel Pla de Foment Turístic de la Generalitat de Catalunya.

El nou restaurant -segons Estanis Vayreda (regidor de Promoció Municipal per CiU)- ha estat seleccionat d'entre quatre propostes arquitectòniques. L'escollida ha estat la dels arquitectes Pere Llimargas i Mireia Torras.

La intervenció -en un afegit quasi independent de la fortificació- allibera l'entorn de la capella de Sant Francesc. El projecte del fortí-restaurant incorpora uns sanitaris públics accessibles per a tots els visitants i l'adequació del jardí exterior.

El procés per a la redacció del projecte -segons ha explicat Vayreda- s'ha realitzat d'acord amb el Bisbat de Girona i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Ara esperen els informes de la Generalitat. Fa pocs dies, Vayreda va comunicar els projecte als veïns i els propietaris de la reserva natural del Montsacopa.

La previsió és que -d'ara a un mes i mig- l'Ajuntament ja pugui disposar d'un projecte definitiu, amb la voluntat que les obres puguin començar abans de les Festes del Tura. La idea és que es facin d'acord amb els concessionaris del restaurant.

La recuperació del fortí forma part d'un conjunt d'actuacions de millora del Volcà Montsacopa. Ara, ja ha finalitzat la primera fase de la restauració de la capella.