Les calorades de l'estiu passat van fer pujar l'ozó troposfèric a Girona

Medi Ambient diu que la qualitat de l'aire és «bona» malgrat que els nivells d'O3 s'han superat en diversos llocs

22.04.2016 | 00:00

Les onades de calor de l'estiu de 2015 han contribuït a un augment de l'ozó troposfèric (O3) a les comarques gironines. El Departament de Territori i Medi Ambient indica en el seu informe anual que la qualitat de l'aire a la demarcació és «bona», però que en algunes zones s'han superat els llindars d'aquest gas contaminant.
L'augment d'O3 s'explica en part per les onades de calor que es van registrar durant l'estiu de 2015, uns fenòmens sovint relacionats amb l'increment de la contaminació. Segons Medi Ambient, les zones on s'han superat els límits són principalment el Montseny i alguns punts de l'Alt Empordà i la Garrotxa.
L'O3 no s'ha de confondre amb el de la capa d'ozó, que és el mateix gas però troba a nivells estratosfèrics i, per tant, és beneficiós per a les persones. Per contra, l'O3 troposfèric està format a partir de partícules contaminants i es troba per sota de la capa d'ozó.
Segons l'informe de Medi Ambient, l'elevada concentració d'ozó troposfèric pot atacar les mucoses i les vies respiratòries, causar tos, irritacions a la faringe i als ulls, i minvar la capacitat defensiva en malalties respiratòries, entre d'altres.
La Generalitat fa temps que treballa perquè els nivells màxims baixin per sota del valor límit que demana la Unió Europea (UE). L'actual Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire, horitzó 2020 conté mesures en diferents àmbits, com el foment del transport públic.
En destaquen la propera posada en marxa de la T-Mobilitat, l'EcoviaT, o la certificació de qualitat de l'aire per a vehicles.

Tendència dels darrers anys
La tendència dels darrers anys ha estat, tant a Catalunya com a moltes grans ciutats del continent, d'una lleugera disminució d'aquest contaminant, que s'ha estabilitzat.
El fenomen s'atribueix a diversos factors, especialment als plans de millora de la qualitat de l'aire, a la reducció de les emissions associada a la crisi econòmica i a la disminució de les emissions del sector industrial relacionada amb la implementació de la normativa europea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema