Dos estudiants de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, Maria Gómez i Jordi Tur, han dissenyat el prototipus d'un dispositiu per reduir els robatoris i els accidents en contenidors de paper i cartró. Amb el seu giny, els joves han quedat finalistes en un concurs d'idees d'àmbit estatal i ja s'han fabricat 25 models del seu projecte, que s'estan provant a Madrid.

En els últims anys, l'augment dels furts ha fet que cada vegada es reculli menys paper i cartró dels contenidors de reciclatge instal·lats a la via pública. Per aquest motiu, les empreses Recipap i Ecoembes van convocar un concurs d'idees adreçat a empreses i estudiants universitaris, als quals han reptat a crear un sistema per pal·liar el problema. En total, es van rebre 96 propostes de mecanismes per impedir o dificultar els robatoris en contenidors.

Maria Gómez (Roses, 1991) i Jordi Tur (Eivissa, 1992) cursen el grau en Enginyeria Mecànica de l'Escola Politècnica Superior de la UdG i han quedat finalistes en aquest concurs per desenvolupar un sistema que s'adapti als contenidors coneguts com a «iglú». Actualment, alguns d'aquests recipients no són de fàcil accés i pateixen sabotatges que els deixen malmesos o inoperatius.

La proposta de Gómez i Tur ha estat una de les tres finalistes del total de 96 dissenys que han competit al certamen. Del seu prototipus s'han fabricat 25 unitats i ja s'han instal·lat a la via pública de Madrid, on estaran en període de proves durant quatre mesos. L'elecció de la capital de l'Estat per posar a prova el mecanisme respon a fet que algunes zones de la ciutat pateix una gran incidència de robatoris en contenidors de reciclatge. U

n cop hagi finalitzat el període de proves, els responsables del concurs avaluaran els resultats dels tres sistemes finalistes i n'escolliran un per implementar-lo a contenidors de tot l'Estat. D'aquesta manera, es tindrà en compte l'eficàcia tècnica del sistema, el seu cost de fabricació i també el baix nivell de perillositat, tant per als ciutadans que reciclen com per als possibles infractors que cometen els furts.

Davant l'elecció del seu projecte, els estudiants de la UdG van atribuir el bon resultat a la constància i la confiança mútua i expliquen que es van prendre el repte, per al que han tingut l'orientació del professor Xavier Espinach, amb gran responsabilitat.

Ara, a l'espera de saber si el seu projecte serà l'escollit com a guanyador i s'aplicarà a tot l'Estat, Maria Gómez i Jordi Tur valoren l'experiència com un aprenentatge: «Hem après moltes coses, hem aplicat els coneixements de la carrera perquè ens hem trobat amb problemes reals i els hem hagut de resoldre dins un calendari molt marcat».

Aquesta constància ha donat com a resultat un sistema que ells defineixen com a senzill, barat, universal i segur. «La senzillesa de les coses és el que funciona millor, a més, és un sistema barat que utilitza elements reciclables», detallen els estudiants, que van reconèixer que «ens morim de ganes d'anar a veure el nostre prototip in situ».