A partir del juny, els pares i mares podran inscriure els nadons al registre civil directament des dels hospitals gironins, en lloc d'haver-s'hi de desplaçar com fins ara. Des de fa pocs dies i de manera progressiva, s'està començant a desplegar a Catalunya el sistema per complir una norma estatal que, evitant el factor presencial, ha de facilitar que els pares passin més temps amb les criatures acabades de néixer, gràcies a un sistema que funciona de forma ràpida i immediata. En el cas de la regió sanitària de Girona, es podrà fer als hospitals d'Olot, de Figueres, de Campdevànol, de Palamós, al Sant Jaume de Calella, al Santa Caterina de Salt i també a l'hospital Josep Trueta de Girona.

El servei va estrenar-se l'octubre passat, en una primera fase, en un únic hospital a Catalunya -l'hospital de Terrassa-, després d'uns mesos en proves i juntament amb una vintena d'hospitals d'altres comunitats autònomes. Ara, després d'uns mesos en què s'ha comprovat el bon funcionament del sistema, es comença a implantar a la xarxa d'hospitals públics. Es comença per les regions sanitàries del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre i a partir del juny estarà operatiu a Girona. Al setembre serà el torn de l'Alt Pirineu i Aran, Lleida i la Catalunya Central, mentre que al novembre es preveu que arribi a la demarcació de Barcelona. Abans que acabi l'any serà una realitat als quatre hospitals de Barcelona.

Aquesta actuació suposa un avenç en la modernització dels registres civils de Catalunya i permetrà reduir l'afluència de públic a les oficines de registre, amb una millor atenció al conjunt dels seus usuaris, ja que la comunicació i la inscripció del naixement constitueix el primer vincle que una persona estableix amb l'Administració de Justícia.

El funcionament

Els pares poden sol·licitar la inscripció dels seus fills en els tres supòsits següents: en el cas de fills matrimonials, si un dels progenitors és espanyol; també en el cas de fills matrimonials, quan ambdós progenitors siguin estrangers però de la mateixa nacionalitat i en el cas de fills de parelles no casades, si la filiació s'estableix només amb la mare o si el pare biològic està present i tots dos signen la sol·licitud.

La sol·licitud del sistema s'ha de fer dins de les 72 hores posteriors al naixement i cal aportar el certificat mèdic de naixement que lliura l'hospital; el DNI, NIE o passaport d'ambdós progenitors, o del sol·licitant si no és cap d'ells; i el llibre de família o certificat de matrimoni si falta la firma d'un progenitor. Immediatament, als pares i mares se'ls lliurarà la documentació original aportada i un justificant d'haver fet la comunicació. Més endavant, per correu ordinari o en format electrònic, rebran el certificat literal de naixement, que també actualitzarà automàticament el Llibre de Família sense necessitat d'haver de fer altre tràmit per a fer-ho.