La Unitat de Salut Internacional de l'hospital Santa Caterina de Salt va atendre l'any passat un 13% més de visites que el 2014, passant de 5.831 a 6.111 en un any. El període de màxima activitat va ser de juny a desembre, amb una mitjana de 610 consultes mensuals enfront de les 370 visites mensuals de gener a maig. Durant aquest temps -i de moment, amb una tendència similar, segons indica el centre-, els destins més escollits pels usuaris que viatjaven per oci són l'Índia, Tailàndia, Indonèsia, Àfrica de l'oest (Kènia i Tanzània), Amèrica central (República Dominicana) i del Sud (Perú i Colòmbia). Per la seva banda, els viatgers que han marxat per motius de feina ho han fet a Àfrica de l'oest (Benín, Togo, Senegal), Amèrica del Sud (Brasil i Equador) i l'Índia. Les tensions internacionals de l'Àfrica de l'Est, exceptuant Senegal, Benin i Gàmbia, han fet disminuir els viatges cap aquest punt, a excepció de les persones originàries d'aquests països que resideixen a Girona i es desplacen a visitar la família.

Les persones immigrants que viuen a les comarques gironines s'han desplaçat majoritàriament a Gàmbia, Mali i Senegal, Colòmbia, Equador i Bolívia. Els indis naturals del Punjab són els viatgers que més s'han desplaçat a la unitat especialitzada de Salt.

El responsable de Salut Internacional de l'IAS, el doctor Ramon Dalmau, destaca l'estreta col·laboració amb els professionals sanitaris de l'atenció primària en relació a aquest col·lectiu, ja que són els que actualitzen el calendari de vacunacions dels viatgers immigrants abans de la consulta a la Unitat, així com pel consell i seguiment que realitzen a l'immigrant en assegurar una visita a la Unitat abans d'emprendre el viatge cap al país d'origen.

Coincidint amb l'inici dels preparatius de la campanya d'estiu, la Unitat de Salut Internacional ha volgut recordar la importància de la visita mèdica abans d'emprendre un viatge, però també de la revisió a la tornada en funció del destí, malgrat que no es presentin símptomes de malaltia, així com preveure una farmaciola bàsica i seguir els consells facilitats a la unitat durant el viatge.

La visita post-viatge és una de les qüestions que es va potenciar l'any passat, especialment en els viatgers que havien estat un mes o més en zones amb una situació sanitària deficitària, amb l'objectiu de detectar malalties importades. Es tracta, sobretot, de cooperants, immigrants i viatgers d'alta freqüència.

Precaució durant el viatge

Les darreres alertes per brots de diferents malalties s'han focalitzat en les d'origen víric com són el Dengue, el Chikungunya i, des de novembre de 2015, el Zika. Les tres malalties, recorda la Unitat, són transmeses per la picada d'una espècie de mosquit anomenat Aedes. Com que no hi ha vacuna per a prevenir aquestes patologies, és cabdal l'ús de repel·lents durant el viatge, especialment en zones concretes d'Amèrica Central i del Sud (República Dominicana, Nicaragua, Colòmbia, Brasil, Bolívia), Àsia (Índia i Pakistan), Indonèsia (Bali) i en menor mesura en la zona africana del Senegal, Cap Verd i Madagascar.

Pel que fa a la prevenció contra el Zika, la Unitat segueix les instruccions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, tant per a viatgers en general com per a dones embarassades o que vulguin fer-ho al retorn del seu viatge.