La Unitat de Salut Internacional de l'hospital Santa Caterina de Salt recomana la visita mèdica no només abans de viatjar, sinó també després en funció del destí. Encara que no es presentin símptomes, els especialistes asseguren que és aconsellable per evitar que s'importin malalties.

La visita post-viatge és una de les qüestions que es va potenciar durant l'any passat, i ara, coincidint amb l'inici dels preparatius de la campanya d'estiu, la unitat especialitzada de Salt ho recomana especialment als viatgers que es passin un mes o més en zones amb una situació sanitària deficitària, com els cooperants, els immigrants o els viatgers d'alta freqüència.

Els especialistes també recorden la necessitat de preveure una farmaciola bàsica i seguir les seves recomanacions durant el viatge, per exemple, després de les darreres alertes per brots de malalties d'origen víric com el Dengue, el Chikungunya o el Zika.

Les tres malalties, recorda la unitat, són transmeses per la picada d'una espècie de mosquit anomenat Aedes. Com que no hi ha una vacuna per prevenir aquestes patologies, és cabdal l'ús de repel·lents durant el viatge. Sobretot si el desplaçament es fa a zones concretes d'Amèrica Central i del Sud (la República Dominicana, Nicaragua, Colòmbia, Brasil, Bolívia), Àsia (l'Índia i Pakistan), Indonèsia (Bali) i, en menor mesura, a la zona africana del Senegal, Cap Verd i Madagascar.

Pel que fa a la prevenció contra el Zika, la unitat segueix les instruccions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, tant per a viatgers en general com per a dones embarassades o que planegin quedar-s'hi al retorn del viatge.

Un 13% més de visites

La Unitat de Salut Internacional de Salt va atendre l'any passat un 13% més de visites que al 2014, passant de 5.831 a 6.111 en un any. El període de màxima activitat va ser de juny a desembre, amb una mitjana de 610 consultes mensuals enfront de les 370 visites mensuals de gener a maig.

Durant aquest temps -i de moment, amb una tendència similar, segons indica el centre-, els destins més escollits pels usuaris que viatjaven per oci són l'Índia, Tailàndia, Indonèsia, Àfrica de l'oest (Kènia i Tanzània), Amèrica central (la República Dominicana) i del Sud (el Perú i Colòmbia).

Per la seva banda, els viatgers que han marxat per motius de feina ho han fet a Àfrica de l'oest (Benín, Togo, Senegal), Amèrica del Sud (Brasil i l'Equador) i l'Índia.

Les tensions internacionals de l'Àfrica de l'est, exceptuant Senegal, Benín i Gàmbia, han fet disminuir els viatges cap aquest punt, expliquen des de Santa Caterina, a excepció de les persones originàries d'aquests països que resideixen a Girona i es desplacen a visitar la família.

Les persones immigrants que viuen a les comarques gironines s'han desplaçat majoritàriament a Gàmbia, Mali i Senegal, Colòmbia, Equador i Bolívia. Els indis naturals del Punjab són els viatgers que més s'han desplaçat a la unitat especialitzada de Salt.

El responsable de Salut Internacional de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), el doctor Ramon Dalmau, destaca l'estreta col·laboració amb els professionals de l'atenció primària en relació a aquest col·lectiu, ja que són els que actualitzen el calendari de vacunacions dels viatgers immigrants abans de la consulta a la Unitat, així com pel consell i seguiment que realitzen a l'immigrant en assegurar una visita a la Unitat abans d'emprendre el viatge cap al país d'origen.