L'exconsellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va aprofitar la recollida del premi a la Corresponsabilitat social que li va atorgar la Plataforma Educativa per reclamar «mesures urgents per als col·lectius desafavorits quan es tingui l'Estat propi» i que, de moment, «se sentin les bases en el pressupost» que la Generalitat està elaborant. La petició la va transmetre directament a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que li va entregar el guardó.

La Fundació Plataforma Educativa, que agrupa entitats d'iniciativa social i econòmica, ahir va reconèixer els guanyadors de la quarta edició dels Premis d'Acció Social, Maria Figueres i Mercè Bañeras. En la categoria d'Innovació social, es va guardonar el projecte «Vente Pa'Ka» de la Fundació Marianao, de Sant Boi de Llobregat, que ofereix un model alternatiu d'oci nocturn juvenil. Un dels seus responsables, Xavi Navarro, va explicar que la iniciativa ja suma 10 anys i «promou el canvi social» a través de la implicació de noies i nois. «El missatge -va resumir- és que si els donem oportunitats, els joves són capaços».

L'empresa gironina Absorvalia va rebre el premi d'Emprenedoria social, pel disseny i la producció de peces textils reutilitzables per a persones amb problemes d'incontinència.

Manca de finançament

Els enginyers i tècnics de qualitat Mireia Montolio i Jordi Feliu van posar en marxa el projecte el març de 2015, amb «motivacions socials, ecològiques i de salut» -va explicar ella- i creant productes «que s'ajustin a les necessitats de les famílies, assequibles i reutilitzables» -va apuntar ell. Feliu va denunciar que «falta ajuda i finançament de les administracions per innovar, per continuar investigant».

Els Premis d'Acció Social es completen amb la categoria de Corresponsabilitat Social, que reconeix la trajectòria d'una persona o entitat i que Dolors Bassa va entregar a Carme Capdevila. Abans que l'exconsellera pugés a l'estrada, Bassa va reinvidicar la seva acció de govern i en va destacar «la vocació legisladora i normalitzadora, de consolidació de drets i marcs jurídics que han significat un abans i un després per a molts col·lectius minoritaris, minoritzats i desafavorits». La consellera va citar algunes lleis impulsades per Capdevila, com les dels Drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència, de Serveis socials de Catalunya, del Dret de les dones a eradicar la violència masclista o d'Acollida de les persones immigrades, entre d'altres.

Després de remarcar que «el treball social és d'equip», Carme Capdevila va voler compartir el premi amb totes les persones amb qui ha treballat al llarg de la seva trajectòria professional. Respecte la seva etapa de consellera, Capdevila va reflexionar que «en treball social els errors es paguen cars» i va admetre que «es van cometre alguns errors». Ja «retirada de la vida política en primera línia», l'exconsellera va dir que veu una societat «que no m'agrada, en la que la pobresa i les desigualtats van augmentant». Tot seguit, la premiada va expressar el desig que es produeixin «canvis radicals a Catalunya» i va demanar a Dolors Bassa «mesures urgents per als col·lectius desafavorits», a més de reclamar «inversió, formació, treball amb salaris dignes, habitatge, cobertura sanitària universal... i escoltar les entitats, que són les que estan al costat de les persones».