L'Ajuntament d'Olot ha tret les banderes d'Espanya, de la Unió Europea, de Catalunya i d'Olot de la sala de plens. També són fora el retrat del rei d'Espanya, Felip VI, i el del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. A la sala, només hi ha els retrats dels 18 olotins il·lustres.

L'aspecte actual de la sala deriva de la moció presentada per la CUP al ple del 28 de gener. La moció va tenir el suport de CiU, OeC i ERC. El PSC es va abstenir. En aquell moment, l'alcalde, Josep Maria Corominas, va demanar que li donessin un marge de temps abans de treure els símbols oficials. Sobretot per no haver-los de tornar a posar, com va passar amb la bandera d'Espanya del balcó. Els regidors de la CUP hi van estar d'acord.

El primer pas endavant va tenir lloc al ple del 12 febrer, quan l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la modificació de l'article 8 del Reglament Orgànic Municipal. L'article 8 és el que precisa els elements de la sala de decisions i debats. «Considerem imprescindible -va dir l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU)- que sigui un lloc on s'honorin les persones que han fet per la ciutat i que, per tant, es mantingui la galeria d'olotins il·lustres».

Respecte al retrat del rei i la bandera d'Espanya, pel març Lluís Rubió (CUP) va recordar: «Encara hi són». Corominas li va tornar a demanar temps, perquè -va remarcar- volia fer les coses ben fetes.

Al matí del dia 21 d'abril va arribar el que feia falta. El Butlletí Oficial de la Província publicava l'anunci sobre l'aprovació definitiva d'una modificació del Reglament Orgànic Municipal. L'anunci significava que l'acord del 12 de febrer no havia tingut al·legacions.

La modificació exposa:?«Figuraran sempre en el saló de sessions: els quadres dels retrats de tots aquells olotins i olotines que van ser guardonats amb el títol d'Olotí Il·lustre». Continua: «Abans de qualsevol acte que es faci en el saló de sessions es podrà decidir si es col·loquen d'altres símbols». D'aquesta manera, queda significat que els únics símbols imprescindibles a la sala de plens són els dels olotins il·lustres i els altres s'hi poden posar segons convingui.

Encara quedava l'aprovació de la modificació per la Junta de Portaveus. És la reunió dels presidents del grups polítics de la taula de plens que té lloc abans de cada sessió plenària. En el cas, va fer-se abans del ple del dia 21 d'abril, el qual ja es va fer sense símbols oficials.

El «segrest» del retrat

No va ser el primer cop que Olot va fer un ple sense el retrat del rei. Fa 5 anys i poc abans de les eleccions municipals, el retrat del rei Joan Carles I va ser robat i reivindicat com un segrest. Durant el temps que va tardar a arribar-ne un altre, van fer les sessions plenàries sense el retrat del rei.

Això no obstant, quan va arribar el retrat nou el van tornar a posar.