Fernando del Paso, sisè escriptor mexicà que rep el premi Cervantes, va aprofitar ahir el seu discurs d'agraïment per denunciar la situació actual del seu país en una intervenció política, literària i biogràfica, on no va faltar l'humor i el joc lingüístic.

"Les coses no han canviat a Mèxic sinó per empitjorar; continuen els atracaments, les extorsions, els segrestos, les desaparicions, els feminicidis, la discriminació, la impunitat i el cinisme", va dir Del Paso en la solemne cerimònia celebrada a la Universitat d'Alcalá de Henares, en presència dels reis d'Espanya.

I davant el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes; el secretari de Cultura de Mèxic, Rafael Tovar; i el líder de l'oposició, Pedro Sánchez, entre altres personalitats i representants institucionals.

En cadira de rodes, molt elegant, amb vestit blau de ratlla diplomàtica vermella i amb una corbata vermella i groga -per portar Espanya "al pit, molt prop del cor"-, l'escriptor mexicà va dir: "Criticar el meu país en un país estranger em fa vergonya".

"Doncs bé, m'empasso aquesta vergonya. No denunciar-ho, això sí que em faria encara més vergonya", va precisar, al mateix temps que va subratllar que ha volgut aprofitar "aquest fòrum internacional per denunciar als quatre vents l'aprovació a l'Estat de Mèxic de la batejada com a Llei Anteco.

"Una llei opressora que habilita a la policia per capturar i fins i tot disparar en manifestacions i reunions públiques als qui atemptin, segons el seu criteri, contra la seguretat, l'ordre públic, la integritat, la vida, els béns... Això semblaria el principi d'un Estat totalitari que no podem permetre", va dir l'escriptor en un discurs personal i molt emotiu en rebre el premi.

L'escriptor també va fer un elogi de la llengua castellana i va recordar que "des de fa 81 anys i 22 dies" quan plora, ho fa en castellà, però també riu, parla i escriu en castellà.

Per la seva banda, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, qui va obrir la cerimònia, va destacar que Del Paso reconeix la literatura com "la forma més alta d'expressió, una recreació de la vida, la llibertat i l'esperança", però la seva curiositat l'ha portat a apassionar-se per altres disciplines com la pintura i la història.

Un escriptor compromès

Méndez de Vigo va destacar la preocupació del Premi Cervantes pel destí de la humanitat, com demostra en el seu llibre Palinuro de México en el qual "sintetitza el seu compromís amb els desheretats de la terra" en afirmar: "Els veritables agitadors són la misèria, la ignorància i la gana".

El rei Felip VI va tancar la cerimònia i en el seu discurs va assegurar que la riquesa de l'espanyol es deu a la seva capacitat de "contínua transformació" i al seu "mestissatge permanent, amb el qual cada país del món en què es parla és un afluent que rejoveneix i eixampla a cada tram el seu immens cabal".