premi europa per a girona

Quan vaig arribar a Estrasburg, el febrer de 2008, Lluís Maria de Puig em va posar sobre la pista dels progressos que feia la ciutat de Girona per aconseguir les diferents mencions que poden portar una ciutat a ser Premi Europa. És evident que la seva activa implicació en ensenyar Girona als parlamentaris i governants europeus va portar que la ciutat rebés la placa del Consell d'Europa l'any 2013. L'entrega de la placa també va ser el moment per tributar un homentge a Lluís Maria de Puig. Ara, Girona ha arribat al cim: Premi Europa com a ciutat excel·lent en les seves pràctiques de defensa dels estàndars del Consell d'Europa (democràcia, drets humans, cura del paisatge, política social...).

Conec els membres del jurat i puc ben assegurar que no ha estat fàcil. En tots els anys del premi, a l'Estat espanyol només l'havia aconseguit Santiago de Compostel·la ja fa molts anys. Hem posat més Girona al mapa. Si es confirma que la present legislatura és realment curta, de sis mesos, resultarà que aquesta haurà estat la tasca parlamentària més destacada. Ja ens entenem...

demografia

Jean-Claude Junker ve al Consell d'Europa. Del seu discurs i la seva capacitat d'afrontar les preguntes, em quedo amb una dada: avui, Europa representa l'11% de la població mundial. A finals de segle suposarà el 4% de la població del món. Una dada que ens invita a pensar molt sobre la política demogràfica dels nostres governs, molts cops invisible. Avui fer política per sostenir l'Estat del Benestar també es fer política a favor de la natalitat.

sèrbia

Avui hi ha eleccions a Sèrbia. El partit del govern pot arribar al 50% dels vots. Sèrbia és l'únic país dels Balcans occidentals candidat a ingressar a la Unió Europea que manté les seves bones relacions amb Rússia i que no té cap interès en entrar a l'OTAN ni privilegiar les relacions amb els Estats Units.

brexit?

Aquesta setmana he parlat amb amics diputats britànics. Dos d'ells m'han fet un pronòstic idèntic: el 23 de juny, en el referèndum sobre la permanència o sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el sí a romandre guanyarà per un 60% davant d'un 40% de la poblacio partidària de sortir-ne. Un altre em diu que anirà molt més ajustat. Els britànics tenen les seves pròpies enquestes "cooperatives" inventades des de fa molts anys que són les cases d'apostes. Que ara per ara donen un ajustat avantatge a l'opció de quedar-se a la UE.

He escoltat el punt de vista dels partidaris de la sortida. Se m'han posat els pèls de punta. Avui, ja hem consagrat l'Europa a diferents velocitats. I tot perquè David Cameron es va llançar a la proposta del referèndum en plena campanya electoral de les generals de l'any passat. Ara, ell defensa romandre, però sembla que fins i tot si es confirma la seva opció quedarà políticament tocat.

la lupa europea

El Parlament Europeu ha demanat formalment que l'Estat espanyol torni a posar en funcionament les dessaladores construïdes amb fons europeus i que els últims anys s'han anat aturant. Segurament, aquest és el primer pas d'un control dels fons que aviat arribarà al cost-benefici d'autovies i línies d'alta velocitat construïts amb fons comunitaris.

seguretat

Fa un mes dels atemptats a l'aeroport de Brussel·les i els estats membres de la UE continuen sense aplicar els seus propis compromisos. Sobretot perquè n'hi ha un que es resisteixen a perdre: el control de la informació. O es fa una agència europea de seguretat o la cooperació en la lluita contra el terrorisme internacional no tindrà vigor. I avui per avui això no succeeix. Perquè seria precipitar una integració europea real, a la qual els Estats es resisteixen.