El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va cridar ahir els catalans durant el seu primer discurs de Sant Jordi a "fer-se sentir i fer-se respectar davant dels dracs ferotges" que volen "tenallar" Catalunya.

"Sant Jordi serveix per reivindicar la llengua i la cultura catalanes, també per fer-nos sentir i respectar davant dels dracs ferotges, que n'hi ha i molts, i que ens volen tenallar". Així de contundent es va expressar Puigdemont, tot remarcant que cal defensar la llengua catalana, però va demanar fer-ho "amb arguments, diàleg, comprensió i estima cap a tothom". El president va apuntar també que "pocs països del món tenen la sort" de tenir una festa com la de Sant Jordi, "on tothom és benvingut" i que "representa Catalunya com a poble davant els ulls del món". "Hem de saber aprofitar l'oportunitat i mostrar-nos com som, lluny d'estereotips i clixés sovint fets amb mala fe", va afirmar. També ha aprofitat el seu missatge per demanar als ciutadans que siguin solidaris amb les persones refugiades que arriben fugint de la guerra i a deixar-se "encisar" pels llibres i les roses, en una jornada on també va voler donar protagonisme a les entitats sobiranistes brindant amb elles per la "República Catalana".

Les seves declaracions no van tardar a aixecar reaccions. C's i el PP van carregar contra Puigdemont per buscar "la confrontació" amb la seva crida . En aquest sentit, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va criticar que utilitzés un "dia de civisme" per "enfrontar en lloc d'unir". El popular Xavier García Albiol, per la seva banda, va dir que ahir no tocava fer discursos de "divisió".

D'altra banda, el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va afirmar que "a la política catalana hauríem d'anar en compte que no tinguem algun drac casolà vestit de Sant Jordi", en referència al discurs del president. El socialista Miquel Iceta també va aprofitar la metàfora per subratllar que "els dracs són tot allò que s'oposa a la llibertat, la igualtat i la justícia", i la CUP va dir que havia trobat a faltar més acció política "en clau de Països Catalans" al discurs.

La sorpresa per les paraules del president va continuar i va traspassar el pla polític per arribar fins al centre de Barcelona on nombrosos vianants van creuar-se amb ell, la seva dona Marcela Topor i les seves dues filles. "Mira, el president! Fes una foto!", deien alguns curiosos. Puigdemont va saludar diversos ciutadans tot i que la major part de la passejada la va fer conversant amb el periodista Antoni Bassas.