Torroella de Montgrí-l'Estartit i Llançà han estat premiats pel Sistema Europeu d'Indicadors Turístics, un projecte pilot de la Unió Europea que s'ha tancat amb la concessió d'uns guardons que reconeixen l'excel·lència de la feina que un centenar de destins turístics han realitzat durant els dos últims anys.

Els premis es van concedir divendres i suposen la cloenda d'un projecte que tenia com a objectiu crear una norma europea que mesuri i controli la gestió sostenible i accessible del turisme.

A les comarques de Girona, les poblacions empordaneses de Torroella de Montgí-l'Estartit i Llançà han obtingut un reconeixement en la categoria Social and Cultural Impact Achievers, per combinar el desenvolupament econòmic amb el turisme costaner sostenible. En el conjunt de l'Estat, el País Valencià ha aconseguit el mateix premi, però en el seu cas per haver millorat l'accés als turistes amb algun tipus de discapacitat.

Sardenya i Barcelona

El guanyador global dels premis ha estat "Visita el sud de Sardenya", gràcies al seu enfocament innovador, que compagina els indicadors de sostenibilitat de la Unió Europea i de les Nacions Unides. D'altra banda, la província de Barcelona ha guanyat el premi d'accessibilitat gràcies al seu enfocament "Turisme per a tots".

Més de cent destinacions turístiques han participat en la fase pilot d'aquest projecte, amb l'objectiu de desenvolupar un enfocament europeu estandarditzat per avaluar i fer un seguiment de la gestió turística sostenible i accessible. El jurat va entregar classificacions d'1, 2 i 3 estrelles a deu destinacions diferents, pels premis rebuts en matèria de sostenibilitat, accessibilitat i impacte social en tres categories: guanyadors generals, gestió responsable de les destinacions i desenvolupament econòmic sostenible; en el cas de Torroella de Montgrí-l'Estartit i Llançà, se'ls ha concedit dues estrelles.

Mali Lo?inj, a Croàcia, ha guanyat el premi Economic Value Achiever per l'amplitud i la profunditat dels coneixements acumulats durant les pràctiques de turisme sostenible a l'illa. Brittany, Destination Brocéliande, a França, ha guanyat l'Environmental Impact Achiever pel seu treball de desenvolupament d'una oferta de turisme verd en aquesta llegendària regió forestal.