L'origen de la paraula "epilèpsia" ho diu tot: "ataca per sorpresa". No saber quan es produiran les crisis és un dels grans neguits dels qui pateixen aquest trastorn neurològic i també del seu entorn, per això, inspirat en l'experiència pròpia, un pare d'una nena afectada i dos socis més han engegat un projecte tecnològic per monitoritzar els pacients en temps real i predir l'atac.

"Com a pare, la sensació que tens és que no saps mai què ha de passar. El perill més gran d'un epilèptic és la desprevenció, perquè la pèrdua de control del cos et pot agafar baixant escales o anant en bicicleta, i hi pot haver accidents o caigudes", explica David Blánquez, impulsor d'aquest projecte gironí anomenat MJN.

"El nostre objectiu és que el sistema s'avanci entre uns 10 segons i un minut a la crisi, per posar la persona en seguretat, si fa falta que s'assegui, i limitar les conseqüències", afirma aquest enginyer, que va començar a gestar el projecte el 2012 i el va consolidar com a empresa el 2014.

Sistema poc intrusiu

Premiat amb un premi digital E-Tech, la iniciativa consisteix en un doble sistema de monitorització "gens intrusiu" -un auricular amb registre d'encefalograma i una polsera per als senyals biomèdics- que es comunica amb una aplicació externa per recollir les dades i alertar. A més, es pot personalitzar el programari per a cada usuari.

MJN s'adreça especialment a aquelles persones que no estan controlades pels medicaments i amb una possibilitat de crisis alta.

Els seus responsables ja s'han posat en contacte amb un grup de recerca valencià que va quedar tercer en un concurs internacional per dissenyar fórmules que alerten abans d'una crisi epilèptica i "tenen bona predisposició a col·laborar", explica Blánquez.

L'objectiu final és que tota aquesta informació que recullen els aparells no només serveixi com a material predictiu per millorar la qualitat de vida dels pacients i familiars, sinó també usar el sistema per recopilar dades per als metges sobre el nombre, la intensitat o la durada de les crisis, per exemple, per comprovar l'efecte d'un nou medicament o veure l'evolució del pacient.

Van fer un primer prototip i ara ja treballen en el segon per testar-ho amb pacients. El febrer d'aquest any, van registrar un model d'utilitat previ a la patent, en l'àmbit espanyol i ara busquen finançament per tirar endavant la iniciativa.

La seva previsió és que el sistema estigui disponible en uns sis mesos.