Els 27 equips d'atenció primària de l'ICS a Girona i els tres de l'IAS deixaran de fer analítiques rutinàries i no urgents durant les properes tres setmanes pel trasllat del Laboratori Clínic Territorial de l'hospital Josep Trueta de Girona al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, que començarà demà.

La previsió és que durant les setmanes que durarà la mudança, l'activitat quedi tota concentrada a l'actual laboratori de l'hospital Santa Caterina de Salt, que s'ha reforçat amb maquinària i professionals per assumir aquest increment temporal de proves.

A partir del pròxim 2 de maig, l'activitat que fins ara es duu a terme a la sala d'extraccions de sang d'analítiques amb proves especials de l'hospital Trueta ja passarà a fer-se a la zona de Consultes Externes de l'hospital de Santa Caterina.

Pel que fa a l'atenció primària, on es concentren la gran majoria de les extraccions de sang que arriben al Laboratori, durant aquestes setmanes del trasllat només s'atendran les peticions urgents, així com les analítiques sol·licitades per visites programades a especialistes i les que no es poden demorar, com els controls d'embarassades o les proves preoperatòries, per exemple. Aquestes mostres de sang es transportaran al parc hospitalari de Salt per a ser analitzades al vell laboratori de Santa Caterina.

Les extraccions convencionals i les rutinàries no urgents no es faran en aquest període i s'han programat a partir del 23 de maig, quan es preveu que es comenci a recuperar l'activitat normal.

El nou Laboratori Clínic Regional de l'ICS a Salt té una superfície de 1.800 metres quadrats, en els quals treballaran un centenar de professionals que provenen de l'hospital Trueta i de l'actual laboratori del Santa Caterina per a realitzar les extraccions de sang i analítiques de fluids biològics, microbiologia i estudis genètics.

Aquesta obra, en què s'han invertit uns 2,4 milions d'euros, permetrà unir de forma física els actuals del equipaments de Santa Caterina (480 metres quadrats) i el del Josep Trueta (1.000), on es deixarà un laboratori de resposta contínua de 250 metres quadrats per donar sortida a totes les peticions urgents demanades pels serveis del mateix hospital, que corresponen a un 9% de l'activitat total del laboratori regional.

El nou Laboratori Clínic assumeix l'activitat de l'ICS Girona -tant del Trueta com dels 27 equips d'atenció primària que hi ha a la regió sanitària-, de l'IAS -de l'hospital Santa Caterina i dels tres equips d'atenció primària que gestiona, a més de l'hospital de Campdevànol.

Es preveu que el nou Laboratori assumirà la realització de gairebé sis milions de proves l'any i atendrà unes 700.000 peticions de les tres institucions. Un cop quedin alliberats els espais que actualment ocupa el Laboratori al Trueta, es podrà començar a treballar en les obres d'ampliació de les Urgències de l'hospital. Amb aquesta reforma, pressupostada en 4,5 milions d'euros, el servei pràcticament doblarà la seva superfície actual, que és de 1.200 metres quadrats.