«La nostra percepció des de Càritas és que la crisi ha deixat un segment de la població enquistada en la pobresa», va afirmar Carles Oller (president de Càritas Garrotxa). Va valorar que si bé hi ha indicadors generals d'una millora en l'ocupació, encara hi ha gent que no pot sortir de la pobresa.

També va indicar que malgrat hi ha famílies que han trobat feina i ha començat a tenir ingressos, continuen en risc de pobresa per causa de la precarietat de les noves feines. Oller va descriure la situació en el decurs de l'acte de presentació de les dades de Càritas del 2015.

Així el Centre de Distribució d'Aliments al 2015 va donar ajuda a 695 nuclis familiars que van beneficiar a 2.211 persones. Els ajuts d'aliments van tenir un ritme de 85 a la setmana i van ser possibles gràcies a l'ajuda de 30 voluntaris. Es tracta d'unes dades similars a les del 2014 que reblen les afirmacions d'Oller, el qual va parlar de la transmissió intergeneracional de la pobresa.

Josep Maria Lorca (tècnic de Càritas) va continuar les explicacions. «Realment serà complicat poder sortir d'aquesta situació a curt termini». Va valorar: «No hi ha més casos, però els que hi ha ho tindran molt difícil de sortir». La clau -segons ell- és que hi ha més feina, però no és prou estable ni està prou ben remunerada perquè les famílies en situació de pobresa puguin avançar cap un millor grau de benestar.

Joan Pélaez (Comissió Econòmica de Càritas) va indicar que el 35% de la despesa de l'entitat al 2015 va anar a l'esforç laboral. En l'àmbit d'Orientació Laboral - durant el 201- van atendre 45 persones amb dificultats d'inserció que van seguir un programa de millora de competències personalitzat. D'aquest total, 3 de cada 5 van trobar feina al llarg d'aquell any. Per altra banda, es van fer un total de 44 col·locacions però només 1 de cada 4 van ser a jornada completa i 2 de cada 4 eren amb contractes de menys de 20 hores setmanals. Només 2 contractes van ser indefinits i 1 de cada tres contractes aconseguits van ser procedents de plans d'ocupació amb fons públics o contractes d'inserció d'empreses.

Entre les dades positives de lamemòria del 2015 hi ha un increment de voluntaris (26 de nous d'un total de 176) i de col·laboracions d'empreses.