Un nou front de batalla s'ha obert per als apicultors, i com la vespa asiàtica aquesta altra amenaça també ve d'orient. Aquest 2016 les importacions de mel xinesa per part de la indústria distribuïdora han augmentat considerablement respecte l'any passat, un fet que ha posat en alerta el sector apícola, que ja ve d´una campanya molt negativa.

Segons denuncia Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), en el que portem d'any ha entrat aproximadament el doble de mel xinesa que l'any passat. L´organització ho denuncia perquè, segons explica, el producte asiàtic és de menor qualitat i molt més econòmic que l'autòcton.

La campanya de 2015 va ser especialment dura pels apicultors catalans. Als estralls de la vespa asiàtica s'hi va sumar una climatologia adversa amb elevades temperatures i una manca de pluja que va acabar en una campanya nefasta.

Davant d'aquest panorama, JARC sospita que la indústria distribuïdora ha decidit augmentar el volum d'importació de mel xinesa perquè és molt més barata i permet així compensar la baixada de producció al nostre païs.

Segons alerten, «les importacions de mel de xinesa de baix preu han experimentat un augment del 37% el 2015 respecte als nivells de 2011, superant per primera vegada en la història les 17.000 tones».

En aquest sentit, segons l'organització agrària «la importació massiva d'aquesta mel suposa una competència deslleial per als apicultors, ja que la legislació xinesa permet l'ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE».

Una altra problemàtica que remarquen els apicultors té a veure amb l'etiquetatge: denuncien, la mel xinesa sovint és barrejada amb mel autòctona, i envasada amb una etiqueta que informa sobre si el producte és de la UE o de fora, però no de la seva procedència exacta.

Una de les mesures que reclamem és que, en les etiquetes dels envasos, s'especifiqui quin percentatge concret prové de cada lloc. Perquè en molts casos, més de la meitat de la mel prové de la Xina «i el consumidor té dret a saber què està comprant».

L'amenaça de la mel xinesa s'afegeix a la de la vespa asiàtica, present a les comarques gironines des de fa anys. El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, creu que l'espècie segueix essent el principal problema del sector. En aquest sentit, afirma que fa anys que s'importa mel xinesa però fins ara la producció de la demarcació ha aguantat.

Tanmateix, l'augment de les importacions preocupa el sector, que ja ha enviat una carta al Ministeri d'Agricultura per sol·licitar una reunió urgent amb el conjunt del sector per buscar solucions a aquesta problemàtica.