Càritas Diocesana de Girona ha comprovat l'augment de la pobresa severa, cronificada i intergeneracional durant el 2015, quan el 40% de les famílies que ha atès no disposa de cap ingrés (2 punts més que el 2014). L'augment d'atenció a la gent gran, que s'ha triplicat en 10 anys, és un dels fets més rellevants de la Memòria de Càritas 2015, que ha centrat el seu focus en un col·lectiu de persones soles que pateixen situacions de pobresa sovint amagades, tal com ha explicat el secretari general de Càritas Diocesana de Girona, Martí Batllori. L'últim any, l'entitat ha incrementat un 20% el nombre de persones grans ateses a domicilis respecte el 2014. El 72% viuen soles i el 78% té més de 80 anys.

Altres índexs significatius de l'última Memòria de Càritas són que el 40% dels usuaris dels seus programes socials hi recorren des de fa més de dos anys i que un 48% hi continua acudint aquest 2016. Aquestes són algunes de les dades que l'organització del Bisbat utilitza per denunciar que la desigualtat continua augmentant, tot advertint que «cal treballar la igualtat d'oportunitats des de la infància» per combatre la persistència de la pobresa de generació en generació. En aquest sentit, Batllori ha remarcat que «8 de cada 10 infants que van viure amb greus dificultats quan eren nens, continuen tenint-les».

El director de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barnera, ha afirmat que la «profunditat» i el «dramatisme» de la pobresa a les comarques de Girona ha augmentat, encara que la situació sigui idèntica a la de l'any passat. Durant la presentació de la memòria corresponent a 2015, Barnera ha alertat que «aquesta última crisi ha consolidat la pobresa» i ha subratllat la necessitat d'oferir «feina justament retribuïda», ja que «gairebé hauríem de tirar fins a la postguerra per parlar de treballadors pobres com ara -va reflexionar». D'altra banda, el director també ha censurat «la incapacitat i el desinterès d'Europa per resoldre la situació dels refugiats», als que considera «molt greu» que se'ls qualifiqui d'«immigrants il·legals».

En opinió del bisbe de Girona, Francesc Pardo, la memòria d'activitats -realitzades per les 48 Càritas que treballen arreu del territori, amb 113 professionals i 2.498 voluntaris- ofereix «dades objectives de la situació actual, de la pobresa i de la marginació».