El director de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barnera, va ressaltar el fet que la «profunditat» i el «dramatisme» de la pobresa a les comarques de Girona ha augmentat, encara que, aparentment, «la situació actual no ha variat gens de l'any passat». Durant la presentació de la memòria de l'entitat corresponent a 2015, Barnera va alertar que «aquesta última crisi ha consolidat la pobresa» i va subrallar la urgència d'oferir «feina justament retribuïda», una necessitat que va qualificar de «factor determinant». En la seva opinió, i en relació amb la necessitat de crear ocupació suficientment retribuïda per assumir el cost de la vida, «si anéssim enrere, gairebé hauríem de tirar fins a la postguerra per parlar de treballadors pobres com ara».

Ramon Barnera va incidir en l'estabilitat de les dades de l'últim any i va explicar que hi ha persones que surten de la pobresa, «però -va advertir- molts ho fan de manera molt precària i n'entren de nous».

«Desinterès» pels refugiats

D'altra banda, el director de Càritas també es va referir a la crisi de refugiats i va censurar «la incapacitat i el desinterès d'Europa» per resoldre la seva situació, alhora que va considerar «molt greu» que se'ls qualifiqui d'«immigrants il·legals».

Per al bisbe de Girona, Francesc Pardo -que també va assistir a la presentació del balanç de l'any passat-, la memòria d'activitats de Càritas ofereix «dades objectives de la situació actual, de la pobresa i de la marginació».