El submarí científic Ictineu 3 està varat des de novembre però el seu propietari confia a començar les immersions científiques a principis d’estiu, preferiblement al canyó de Begur o el de Blanes. Una fundació d’arqueologia subaquàtica dels EUA ja s’ha compromès a pagar tres dies d’immersió quan l’Ictineu comenci la propera campanya de recerca subaquàtica a les costes catalanes i el director d’Ictineu Submarins, Pere Forès, està buscant fórmules per fer coincidir aquesta fundació amb un projecte d’investigació.

Posar el batiscaf a l’aigua costa, com a poc, 60.000 euros i aconseguir-los s’ha convertit en la màxima prioritat de l’empresa. La dificultat per accedir als fons públics i la lentitud amb què funcionen aquest tipus de projectes científics ha dut Forès a posar en marxa una «campanya multidisciplinària» amb l’objectiu que facultats, instituts de recerca o experts en diferents àrees col·laborin en les despeses sense necessitat de baixar tots a les ­profunditats marines. Per ­exemple, si un biòleg fa una immersió pot ­recollir també dades d’interès per a un geòleg i, així, amb un sol ­viatge, se n’aprofiten diversos científics.

Paral·lelament, l’empresa també s’ha mostrat interessada a poder seguir col·laborant amb els Bombers de la Generalitat per fer maniobres d’emergències perquè «s’acostumin» i així tenir oportunitats de treballar de forma conjunta quan hi hagi serveis de rescat aquàtic.

Altres projectes

A banda de la fundació nord-americana, altres centres de recerca internacionals com Plocan, Whoi o el consorci que està dissenyant a la Xina un submarí per baixar a 11.000 metres s’han interessat a fer ­immersions científiques amb l’Ictineu 3. Però mentre aquest està varat, l’empresa s’ha dedicat a ­desenvolupar bateries d’ió liti per a submarins tripulats i vehicles autònoms que ja ha exportat al Japó. Es tracta d’una nova línia de negoci que aprofita la tecnologia que van desenvolupar per a l’Ictineu.