El Govern es persona en el recurs de l'Estat contra Medinyà

L'Executiu català considera que la creació del municipi gironí és de fet una restitució

28.04.2016 | 07:27
El TC?va admetre a tràmit fa uns dies el recurs de l´Estat.

El Govern va aprovar personar-se en el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel president del Govern de l'Estat contra la Llei 8/2015, de 10 de juny, de creació del municipi de Medinyà.

L'Executiu català considera que la creació del municipi és de fet una restitució, ja que Medinyà va tenir existència autònoma fins a l'any 1972, data en què es va aprovar la seva incorporació al municipi limítrof de Sant Julià de Ramis per mitjà el Decret 2049/1972, de 13 de juliol.
La Generalitat posa en relleu que aquesta decisió va ser presa per un consistori franquista i en contra de la postura majoritària dels veïns de la població.

El Govern entén que Medinyà compleix amb els requeriments exigits per esdevenir municipi en tractar-se d'un nucli clarament diferenciat, amb característiques pròpies i dotat dels serveis i les infraestructures associats.

La Generalitat considera la decisió de l'Executiu espanyol una ingerència en les seves competències i un atac a la sobirania del Parlament de Catalunya, que va aprovar la llei de creació del municipi de Medinyà en exercici de les competències en matèria de règim local atribuïdes a la Generalitat per la Constitució espanyola i l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

La posició del Govern se sustenta també en el fet que el propi Ministeri de Justícia mateix ha reconegut de forma expressa la creació del nou municipi en l'Ordre JUS/227/2016, de 16 de febrer, per la qual es disposa l'entrada en funcionament del Jutjat de Pau de Medinyà.

La Llei 8/2015, de 10 de juny, de creació del municipi de Medinyà, va ser aprovada per una àmplia majoria del Parlament en sessió plenària celebrada el 4 de juny de 2015. El Consell de Ministres de l'Executiu espanyol va decidir el darrer 11 de març presentar-hi recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. L'alt tribunal va admetre a tràmit la sol·licitud mitjançant la provisió adoptada el 12 d'abril, que concedia al Govern de la Generalitat un termini de 15 dies per personar-se al procés i formular-hi les al·legacions pertinents. Fa unes setmanes la portaveu del Govern, Neus Munté, ja va demanar que es respectés la voluntat de la comarca i de Medinyà de recuperar la seva identitat com a municipi. «S'ha de respectar el sentir del municipi i de la comarca», va dir després que el Tribunal Constitucional hagués admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la creació del municipi.

Munté va subratllar que el Govern sempre ha defensat l'operativitat de l'operació de creació d'aquest municipi perquè així ho volia el territori, però va reconèixer que les posicions amb l'Estat eren «molt allunyades».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema