En les gairebé tres hores que va durar el ple del mes d'abril de la Diputació de Girona, que es va fer ahir, es van tractar altres qüestions entre els punts de l'ordre del dia i les intervencions dels grups.

Assessors de CiU

El president de la Diputació, Pere Vila, va avançar que «hi haurà una recomposició» en la distribució dels assessors del grup de CiU. D'aquesta manera, Vila va respondre la pregunta del diputat de la CUP, Lluc Salellas, que va qüestionar que Unió, que ara mateix només disposa d'un diputat provincial, pugui tenir fins a sis assessors. Aquest és el repartiment que es va aprovar el passat juliol, quan llavors el grup de CiU estava format per 10 diputats de CDC i quatre d'Unió. Ara bé, després de la marxa de membres d'UDC a Demòcrates, Unió només s'ha quedat amb Carles Àlvarez com a representant a la corporació. Malgrat tot, la formació democristiana ha arribat a ocupar quatre de les sis places d'assessors. Per això, Salellas va preguntar si hi ha la previsió de canviar la distribució perquè, després que CiU hagi descartat -de moment- un pacte amb ERC al govern de la Diputació, «ara es produeix un desequilibri», ja que la CUP i IdS -amb un únic diputat provincial- només disposen d'un assessor.

Acord de 125.000 euros

Salellas també va posar en dubte una aportació de la Diputació de gairebé 125.000 euros a l'Orquestra de Cambra de l'Empordà. El vicepresident de Promoció Econòmica de la corporació, Miquel Noguer, va detallar que la Diputació ha fet aquesta despesa per satisfer un «acord extrajudicial». El fet és que el 2012 la corporació no va atorgar la subvenció anual de 100.000 euros a l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, ja que estava en concurs de creditors. Noguer va recordar que la Diputació no pot finançar una entitat que es trobi en aquesta situació, malgrat que més tard l'administració concursal va trobar a faltar l'import i va interposar una reclamació judicial a la corporació que, segons Noguer, podia arribar a ser de fins a un milió d'euros. El vicepresident va concretar que «tot fa pensar» que aquesta aportació de 125.000 euros servirà per tancar el conflicte. Ara bé, Salellas va retreure al govern de la Diputació aquesta despesa i va afegir: «És una mala gestió de la qual hem estat partícips».

Judici a Torramadé

En el torn de precs i preguntes de la sessió plenària d'ahir, Salellas va demanar al president un pronunciament sobre el judici a l'expresident de la Diputació Jaume Torramadé, acusat d'abusar sexualment de l'exassessora d'Unió Minerva Amador. Vila va admetre que tot aquest procediment ha afectat de manera indirecta el nom de la corporació i va recordar que va viure el cas en primera persona, ja que formava part de l'equip de govern d'aleshores de la Diputació de Girona. «Vaig haver de prendre decisions, com que Torramadé no podia continuar ocupant la posició que tenia», va recordar Vila. Per això, el president de la corporació va assegurar que es tracta d'un afer que «entristeix molt», tot i que va subratllar que ja està a punt d'acabar perquè, una vegada fet el judici, només falta la sentència.

Vicesecretari sense concurs

Un dels punts de l'ordre del dia en el qual el govern de la Diputació gairebé es va quedar sol (només va tenir el suport d'IdS) va ser quan va aprovar que el lloc de vicesecretari/ària sigui de lliure designació. Tots els grups de l'oposició (excepte IdS) es van abstenir i van criticar que no s'aposti per un concurs per designar aquesta plaça. El diputat de la CUP, Lluc Salellas, va recordar que primer es tractava d'un lloc amb la provisió per concurs i va lamentar que ara sigui per lliure designació. El president del grup del PSC a la corporació, Juli Fernández, va defensar que el procediment per designar la plaça de vicesecretari hauria de ser per concurs. El portaveu d'ERC a la Diputació, Pau Presas, també va remarcar que la millor manera de proveir un lloc de treball és un concurs i no una lliure designació. Malgrat tot, el vicepresident de Promoció Econòmica, Miquel Noguer, va destacar que després d'una reunió amb la Direcció General d'Administració Local, es va acordar que aquesta plaça tingués un sistema amb la provisió excepcional per lliure designació. Noguer va subratllar que això no suposarà cap canvi perquè Jordi Batllori seguirà ocupant el càrrec.