Olot gasta 2 milions en accions per reduir les emissions de CO2

El ple va tombar la moció d'ERC destinada a garantir el pla d'energies sostenibles 2016-20

27.04.2016 | 07:14

1.997.054 € és la xifra de les inversions fetes per l'Ajuntament en el període del 2013 al 2015, època de redacció del Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). La quantitat va ser feta pública -en el darrer ple- per Josep Gelís (regidor d'Infraestructures per CiU). Encara Gelis va concretar: «En edificis municipals hem invertit 239.000 €, en estalvi energètic en enllumenat públic 898.000 €, en vehicles elèctric i híbrids 105.000 € i en la xarxa espavilada de calor 750.000 €». Va destacar la creació de la figura d'un gestor energètic (no està valorada). «No té cost», va dir.
Gelis va enumerar les inversions en el decurs del debat de la moció d'ERC encarada a garantir el compliment del PAES (aprovat al ple anterior). La moció va ser tombada amb els vots en contra de CiU i PSC i els favorables d'ERC, la CUP i OeC.
Per afrontar la moció Gelis va explicar les inversions fetes i les que estan previstes pels futurs 5 anys. Va explicar:?«L'equip de govern està compromès en la tramitació del PAES». Va afegir: « Tant pel que fa referència a les accions que s'han de fer com les que ha de pressupostar el municipi».
Sobre la inversió prevista pel període 2016-20. va assenyalar: « La part més elevada d'inversions del pla correspon a la iniciativa privada amb 239.250.000 €». Segons ell, «a l'Ajuntament d'Olot li correspon una inversió d'una mica més 7 milions». Va puntualitzar: «Hem de tenir present que el pla no preveu cap tipus d'inversió dels sectors agrícola i industrial». Va considerar: «Les accions previstes han d'estar acabades al final de l'any 2020». Va preveure: «Tenim per tant 5 anys per donar compliment a les accions projectades. No podem esperar fer-les al final, sinó al llarg del cicle». El nombre total d'accions previstes pel PAES 2016-20 -segons ell- és de 61. Vint-i-sis corresponen l'Ajuntament d'Olot i 35 al sector privat. Va explicar: «A dia d'avui, s'han executat 15 de les 26 previstes per part municipal i queden pendents de justificar 46 accions privades i públiques fins al final del període.
Gelis va recordar que «hem incentivat l'aplicació de les renovables en el sector privat». Va exemplificar: « Com són els casos de la Plaça Mercat i de l'antic hospital». Va seguir: «La part del PAES que correspon a la iniciativa privada preveu que des de l'Administraciò hem de fer campanyes de sensibilització respecte a l'ús de vehicles elèctrics, eficiència energètica, l'ús de combustibles sostenibles i la construcció d'habitatges sostenibles».
Gelis va recordar el compromís de crear una comissió de polítics i tècnics per seguir el PAES i va indicar que serà la comissió la que decidirà les passes a seguir en matèria d'accions sostenibles. És a dir, el que acordi la comissió no serà explicat al ple. Aqui va quedar centrat el desacord amb els republicans.

Va al·lucinar
En llenguatge col·loquial es va expressar Anna Barnadas, impulsora de la moció d'ERC. «És al·lucinant!», va dir. Va seguir «El que ha fet el senyor Gelis és explicar les accions que s'han fet fins ara, la qual cosa alegra molt moltíssim». Va seguir: «Un cop dit això continuo sense entendre el perquè del vot negatiu. Es va mostrar sorpresa pel fet que -segons ella- l'equip de govern escrigui un pla i quan se li demana que ho expliqui al ple s'hi negui i decideixi explicar-ho tot a una comissió». Va precisar: «Quan se sap que les comissions a vegades funcionen i a vegades no tant».
Barnadas va exposar que per a l'aplicació d'aquest pla caldria clarificar alguns aspectes com quin regidor o regidors el lideraran en el present quadrienni (2016-20), quina part del pressupost del 2016 s'hi destinarà i d'on prové el valor de la inversió privada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema