El ple declara Banyoles «municipi republicà» però manté símbols borbònics

La moció presentada per ICV-IdB s'aprova amb l'abstenció de CiU

27.04.2016 | 07:14
Un ple municipal de l´Ajuntament de Banyoles, en una imatge d´arxiu.

El ple de l'Ajuntament de Banyoles ha declarat la ciutat «municipi republicà català» en considerar que «aquesta fórmula de govern representa la concreció dels principis de llibertat i igualtat millor que les altres». La moció, presentada per ICV-IdB, va patir algunes modificacions, com ara excloure la retirada de la simbologia borbònica de la ciutat que finalment no s'ha inclòs al text aprovat i l'especificitat de municipi «català», que no estava contemplada inicialment. Aquestes correccions van fer que CiU, que governa amb majoria, anunciés contra pronòstic la seva abstenció, permetent que la moció prosperés amb els vots a favor de la resta de forces a l'oposició, Junts per Banyoles-ERC, la CUP i ICV-IdB.
La moció també declara la família reial espanyola «no representativa de la ciutadania banyolina» i afirma que l'Ajuntament de Banyoles i els seus membres no acudiran a cap acte on hi hagi la monarquia espanyola. Precisament, aquest punt va ser un dels que menys va agradar a CiU, que ho va titllar d'«excloent» i va defensar la necessitat de «no anar en contra de ningú», segons paraules de l'alcalde, Miquel Noguer. Precisament, Noguer va voler deixar clar que com a alcalde no deixarà d'assistir a cap acte on hi hagi la família reial si considera que és d'interès per a la ciutat i va recriminar que mocions d'aquest tipus, lluny de generar cohesió entre els grups independentistes el que fan és fomentar la divisió.
Per la seva banda, la CUP i Junts per Banyoles-ERC van reclamar un encaix més català del text de la moció on es reivindica els valors republicans en la gestió municipal. Per això es va acordar especificar el terme de «municipi republicà català» al text definitiu.
Fetes aquestes correccions i contra tot pronòstic, el ple de l'Ajuntament de Banyoles va aprovar la moció amb l'abstenció dels 9 regidors de CiU i els 8 vots a favor dels de l'oposició.
També es va aprovar una moció a favor de la reforma horària presentada per Junts per Banyoles i la de donar suport als ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional per la defensa del dret a decidir, portada per la CUP. Ambdues es van aprovar per unanimitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema