Les policies locals de les comarques de Girona defensen l'ús de les pistoles elèctriques i lamenten que s'hagi convertit en una eina de debat polític i no pas tècnic. El president de l'Associació de Caps de Policia Local de les Comarques Gironines, l'intendent de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, va relatar durant l'acte de presentació de la memòria anual que les pistoles Taser són un instrument més per als policies i «que el debat sobre el seu ús hauria de ser tècnic i no pas polític, que és més de demagògia que no pas real».

Actualment els cossos policials de Blanes, Girona i Caldes, així com els Vigilants Municipals de Vidreres, compten amb aquesta eina. En breu també n'adquirirà una la de Castell - Platja d'Aro. Del total de 25 policies locals que hi ha a la demarcació, n'hi ha algunes que estan pendents del que es resolgui en el Parlament per veure si en compren o no. Hi ha altres cossos policials, com el de Lloret i Olot, que han optat en canvi per tenir pistoles de gas pebre.

Ús en casos extrems

Les policies defensen l'ús de les Taser però recorden que s'utilitzen en casos d'extrema necessitat i que dins del cos ja està tipificat com es pot utilitzar i qui. Palouzié va assegurar que s'utilitzen sobretot en situacions violentes i amb agressivitat i va afegir que «això no és Arkansas; el policia no porta la pistola al damunt i, quan algú li discuteix una multa, li envia una descàrrega elèctrica». Finalment, va criticar que l'arma es decrigui com a element de tortura i va recordar que en altres èpoques s'havia dit el mateix «dels directoris telefònics o les tovalloles; i cap d'ells és un element de tortura, sinó que en tot cas estaríem parlant de fer-ne un mal ús».

Per altra banda, l'intendent també va criticar que després de 17 anys d'implantació la llei del desenvolupament del 112 encara no s'hagi inclòs la Policia Local en la carta de serveis, és a dir, que no s'alerti els agents locals quan passa quelcom al seu municipi en primera instància. També va afegir que quan el 112 els avisa això succeeix tard i ho fan telefònicament. Per això, reclamen que canviï i sobretot estant en alerta terrorista.

Els caps de les policies locals també van demanar ahir més finançament directe per als ajuntaments, ja que per temes seguretat els consistoris han de fer «grans esforços». I?van recordar que prop de 40% de les actuacions policials al territori les fan les 25 locals.