Les quinze vaques trobades en una granja del municipi de Boiro (Corunya) lligades per les banyes i envoltades de purins van ser traslladades ahir a diferents santuaris animals després que la jutge hagi ordenat el seu decomís al propietari, entre ells un localitzat a la província de Girona.

Totes les vaques van ser traslladades ahir al santuari animal Vacaloura, situat a Santiago de Compostel·la, on es quedaran dues d'elles, mentre que, des d'allà, sis van ser portades al Santuari Gaia a Camprodon, quatre més al SantuariWings of Heart (Madrid) i les tres restants al Mino Valley Farm Sanctuary (Lugo).

L'associació animalista VoxÁnima va aconseguir que la jutge ordenés el decomís de totes les vaques, que van ser trobades lligades per les banyes, cosa que impedia que s'ajaguessin, i envoltades per més de mig metre d'altura de purins, així com la custòdia dels animals, a la vegada que la instrucció prohibeix al propietari de l'explotació adquirir i posseir animals.

«La setmana passada vam aconseguir en 24 hores 100.000 firmes per aturar l'enviament a l'escorxador d'un altre cas similar on van morir 40 vaques i 24 van sobreviure, però no vam poder aturar-lo», va explicar el cofundador del Santuari Gaia, Ismael López, que va assegurar que «les administracions moltes vegades no volen complicar-se i els és més fàcil matar-les que permetre el trasllat als santuaris», que són refugis per a animals de granja que han estat explotats.

En referència a les vaques de Boiro, López va afirmar que «això ha estat un precedent» ja que «mai no s'ha aconseguit salvar tantes vaques».

La troballa

Una patrulla de Seprona va descobrir fa uns dies l'estat d'aquests animals, que vivien entre altres cadàvers en estat de descomposició. Les supervivents tenien ferides al cos i acumulaven fins a 50 centímetres de crostes en el cos.

Més de quaranta dels seixanta-tres animals censats a la granja ja havien mort quan els agents van arribar-hi, segons informa la versió digital del diari ABC. A més hi havia un passadís d'alimentació amb sacs de tela plens amb restes òssies i cadàvers putrefactes, barrejats amb el menjar dels animals. L'explotació ha estat immobilitzada amb caràcter d'urgència.

La campanya que va iniciar el Santuari Gaia a través de www.change.org/p/xunta-de-galicia-detened-el-asesinato-de-las-vacas-supervivientes-del-abandono-y-maltrato-en-chantada-lugo, ha rebut també el suport dels santuaris Mino Valley de Galícia, el Wings of Heart de Madrid i El Hogar Provegan de Tarragona. De les 20 vaques i 4 vedells que han sobreviscut a l'holocaust boví, el Santuari Gaia tenia previst d'acollir-ne 18 a les instal·lacions que tenen a Salarsa (Camprodon). La resta se les repartiran els altres tres santuaris vegans.

Un dels socis fundadors del Santuari Gaia, Ismael López, es mostrava molt emocionat per la resposta de la gent. Aquesta no serà la primera vegada que el Gaia realitza una acollida d'aquesta mena. Fa un any ja va viatjar fins a la província de Càceres per endur-se una mula a Camprodon, tot i que el seu mal estat només li va permetre sobreviure-hi durant un mes. Trenta dies de paradís.