El Diari de Girona del dimecres 27 ens informava que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat té previst de fer dues rotondes a la travessia de les Preses per rebaixar els problemes del trànsit. Crec que convindria una suficient informació a la gent del poble perquè, en la meva opinió, aquesta proposta porta conseqüències que poden ser molt perjudicials per la qualitat de vida del nucli urbà ja que creixerà el trànsit pels carrers, estrets i ja saturats. Voler treure trànsit de la carretera desviant-lo per carrers urbans és tot el contrari del que ens convé i de la lògica d'ordenació del territori.

Tot plegat, perquè després de més de dotze anys, els diversos Governs de la Generalitat no han sabut ni volgut resoldre el traçat de la variant, deixant que veïns i ajuntaments discutim per una proposta consensuada difícil d'aconseguir, per raons legítimes d'interès local o mediambiental. El Govern en té les competències i ha d'exercir-les: buscant la millor proposta, el més ampli consens i prenent decisions!

Les rotondes ni són una solució a la variant ni una qüestió «provisional»: tots sabem que de la manera que estan les coses, cap promesa de data de solució definitiva (variant) serà creïble. I si el que ara es vol és prioritzar el trànsit de pas, turistes i camions, ja tindran el problema resolt per molts anys. Mentrestant, els que vivim i les activitats del nucli urbà, d'un costat i l'altre, se'ns dificulten fer ús de la travessia i ens aboquen a embussar més els nostres propis carrers!

S'argumenta com a solució per fer més fluïda la travessia els dies més carregats, però s'ha demostrat que en aquests casos, el més eficaç és la regularització del trànsit de pas i el veïnal mitjançant la col·laboració d'agents del Servei Català de Trànsit a les cruïlles.

Aquesta opinió ja la vaig manifestar a l'alcalde del meu poble. Però veig que s'avança pel camí errat. Reitero que convindria explicar-ho i escoltar l'opinió dels veïns: no fos cas que es fes una inversió amb la millor de les voluntats per part de l'Ajuntament, però fos rebutjada raonablement pels veïns d'un municipi que, com a tots els altres, reclama mantenir i, si és possible, millorar la qualitat de vida.