N'hi ha de concebudes per depurar l'intestí; per regular l'organisme; per tonificar el cos; per ajudar a fer la digestió... Les tisanes caputxines són un gran patrimoni de la tradició remeiera de l'ésser humà que es remunta a l'edat de pedra. I no hi ha abanderat més erudit en aquests beuratges que el religiós fra Valentí Serra.

Aquest frare caputxí establert a Manresa i col·laborador del Calendari de l'Ermità i de Diari de Girona ja va demostrar els seus coneixements en una xerrada celebrada fa uns dies a Breda en el marc de la Fira del Monastir. I aquest dissabte, 30 d'abril, fra Valentí torna a les comarques gironines per compartir els seus coneixements amb el públic de Torroella de Montgrí, en un acte que se celebrarà a les 12.45 hores a la plaça Quintana i Combis.

Ho farà a través d'una mena de show cooking en el qual no només elaborarà les tisanes sinó que n'explicarà el seu origen, contingut i propietats.

«M'adono que la gent vol tornar als remeis naturals. Les tisanes parlen el mateix llenguatge que l'organisme», comenta fra Valentí. Tisanes com el «Bàlsam del Bon Samarità», una beguda amb poderosos principis actius. O l'«Elixir de la llarga vida» (Elixir Salutis), una recepta de la qual es té constància des del 1739 i que, pel títol, no cal explicar-ne les propietats.

El religiós explica que la base de les seves tisanes no és l'alcohol (algunes en porten, d'altres no), sinó les herbes remeieres que s'utilitzen. «Són el tresor dels pobres. Déu ens les ha regalat i no costen res. Ara bé, s'han de tractar sense abusar».