Cau una banda que robava cases de la província amb l'ajuda d'una intèrpret

La traductora havia estat contractada pels Mossos d'Esquadra i ometia dades de les converses telefòniques

29.04.2016 | 07:25
L´inspector Ramon Grasa, sotscap de la Divisió d´Investigació Criminal dels Mossos.
L´inspector Ramon Grasa, sotscap de la Divisió d´Investigació Criminal dels Mossos.

Els Mossos d'Esquadra han detingut onze persones en una operació que ha permès desarticular una banda acusada de cometre almenys 42 robatoris en cases de la Cerdanya i altres àrees de Catalunya, i que comptaven amb l'ajuda d'una intèrpret, també arrestada, que va ser contractada per la policia per traduir les escoltes al grup.
En roda de premsa, l'inspector Ramon Grasa, sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, va explicar que la traductora, que la policia catalana va contractar a través d'una empresa d'intèrprets, va ser descoberta el primer dia que va començar a traduir les escoltes i no va comprometre la investigació.
La traductora, d'origen albanès, 40 anys d'edat i veïna de l'Hospitalet de Llobregat, i que havia treballat per a altres cossos policials i l'administració de justícia, ha quedat en llibertat amb càrrecs, acusada d'un delicte de revelació de secrets.
La dona va ometre suposadament als Mossos dades de la traducció de les intervencions telefòniques als membres del grup -encara que cap va ser crucial- i va avisar el grup que els estaven investigant amb la finalitat que extremessin les mesures d'autoprotecció per continuar així amb la seva activitat delictiva.
Els Mossos van sospitar que la traductora havia filtrat informació als investigats perquè aquests van canviar de sobte els seus telèfons mòbils i van ser de sobte molt més previnguts.
El mateix dia en què la intèrpret va començar a treballar per als Mossos, els investigadors van tornar a escoltar les converses i van comprovar que un membre de la banda li deia a un altre que havien de veure's perquè la dona (citaven el seu nom) l'havia avisat d'una cosa important.
Segons Grasa, els investigadors sospiten que la traductora, que havien contractat seguint tots els filtres habituals de seguretat i que fins aleshores no havia donat problemes, havia establert amistat prèviament amb alguns membres de la banda, als quals va conèixer en locals freqüentats per la comunitat albanesa a Catalunya.
De fet, el cap de l'organització i els principals detinguts són originaris de la localitat albanesa de Krujë, d'on també procedien els detinguts en una recent operació dels Mossos d'Esquadra contra una xarxa que actuava com una escola de lladres, ja que el líder reclutava joves d'aquesta regió per ensenyar-los els principals trucs per robar, perquè després fessin carrera a la resta d'Europa.
Seguint un model semblant, el líder de la banda ara desarticulada, un albanès de 28 anys d'edat, reclutava també joves de Krujë i, un cop a Barcelona, els proporcionava dades per GPS de les cases a les quals havien d'anar a robar, en bateries de tres o quatre persones, sempre a la tarda (de les sis a dos quarts de deu), aprofitant que no hi havia ningú als domicilis, als quals accedien trencant una finestra.
Un cop a l'interior dels habitatges -la majoria en urbanitzacions o en cases unifamiliars, sobretot a les comarques de la Cerdanya i de l'Alt Urgell-, els lladres, que mai van utilitzar la violència contra persones, s'emportaven diners en efectiu, joies, rellotges i aparells de tecnologia, que revenien als responsables d'un local de numismàtica de Barcelona, regentat per un pare i el seu fill, també arrestats per exercir com a receptadors.
Els detinguts no ingressaven els diners obtinguts en cap compte bancari, ja que la seva pràctica habitual era enviar-ho per missatgeria a les seves famílies a Albània, tot i que acostumaven a malgastar part dels seus guanys en festes sense estar-se de res.
L'organització actuava principalment a l'àrea del Pirineu, a la Catalunya central, a les comarques gironines i a la conurbació de Barcelona.
El líder de la banda proporcionava allotjament als joves compatriotes que reclutava per cometre els robatoris i, en el cas que fossin identificats policialment o que no els agradés la seva forma de procedir, els ordenava que tornessin al seu país, com va succeir amb una desena de sospitosos, que no han estat arrestats perquè ja no són a Espanya.
Amb tota la informació recopilada, els investigadors van efectuar el passat 20 d'abril un total de vuit entrades i registres a Cerdanyola del Vallès i l'Hospitalet de Llobregat, cosa que va permetre també la recuperació d'una gran quantitat d'objectes robats.
Els onze detinguts han estat acusats dels delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força, receptació, falsificació documental i revelació de secrets.
Després de passar a disposició judicial, el jutge va decretar l'ingrés a la presó de sis dels integrants de l'organització.
Malgrat que els Mossos consideren l'organització desmantellada, no descarten que es puguin produir noves detencions en els pròxims dies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona
Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Mostres gastronòmiques i artesanes, bruixes i Halloween entre les nostres propostes

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Més enllà de les Fires de Sant Narcís de Girona, moltes altres poblacions de la demarcació...

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Enllaços recomanats: Premis cinema