La situació d'alerta per l'amenaça terrorista gihadista i els bons resultats dels controls del Pla Contra la delinqüència itinerant que es fan a la Jonquera ha provocat que no tinguin «data de caducitat». És a dir, com va dir a Girona el Director General de la Policia, Ignacio Cosidó, es mantenen sine die. Ho va dir durant la presentació del nou comissari provincial de la Policia Nacional a Girona, Francisco Pamplona.

El Director General de la Policia a més va relatar que l'amenaça terrorista després dels atemptats de París va fer reforçar la presència policial a la frontera i ara, amb els esdeveniments esportius previtos a França durant l'estiu -l'Eurocopa i el Tour de França- tot sumat provoca que no es retirin els controls. Si això canviés, va assegurar que sempre es farà en col·laboració amb les autoritats policials de França.

Gràcies als efectius de la Policia Nacional desplegats per lluitar contra els delinqüents itinerants, s'ha aconseguit frenar l'anar i venir d'aquest tipus de malfactor que cometia un fet delictiu a Espanya, per exemple, i després fugia cap a d'altres països com França, va ressaltar Cosidó.

Va afegir que les dades parlen per si soles i va qualificar els resultats d'«extraordinaris» des que es va desplegar el pla el 2014 i en els seus dos primers anys s'ha reduït la delinqüència violenta que «és la que més ens preocupava, dedicada als robatoris en habitatges, en un 10%», va ressaltar.

Fruit de les actuacions dels agents desplegats a la Jonquera pel Pla contra la delinqüència itinerant s'han revisat més de 31.000 vehicles, s'han fet més de 55.000 identificacions i s'han arrestat més de 250 persones. Durant els controls també s'han comissat 1.000 armes, de les quals 12 eren de foc, i s'ha comissat més d'1 milió d'euros procedents d'activitats delictives i relacionades amb el blanqueig.

Pel que fa a la situació de l'amenaça terrorista gihadista, va reconèixer que a Catalunya es fa bona feina policial i que mostra d'això és que, durant el 2015, els agents de la Policia Nacional desplegats a la zona han aconseguit detenir un terç dels gihadistes que s'han detingut a Espanya.

En total, durant l'any passat a Catalunya es van detenir 12 persones relacionades amb el gihadisme, una d'elles a la demarcació de Girona. Es tracta d'un jove de 19 anys de Figueres a qui van detenir per col·laboració.

Cosidó va donar aquestes dades en el marc de la presentació del nou comissari provincial de la Policia Nacional a Girona, Francisco Pamplona, que substitueix Josep S. Ferragut, que s'ha jubilat. L'acte es va fer a la subdelegació del Govern de l'Estat i el Director General va prometre més efectius policials i cossos generals per a la província de Girona i també perquè la frontera de la Jonquera continuï essent la «la frontera més segura d'Europa».

«Un gironí de soca-rel»

Va presentar el nou comissari provincial a Girona i va assegurar que Pamplona té un expedient impecable ja que porta més de 40 anys al cos i, a més, ha desenvolupat la seva carrera a Catalunya, on va arribar el 1974. Des de llavors ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat, com ara dirigir la seguretat de l'aeroport de Girona com a inspector en cap; també va ser el comissari coordinador de fronteres de la Policia Nacional a les comarques gironines i ara era el cap d'operacions provincial de la comissaria de Girona. De fet, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, durant el seu parlament, el va definir com un «gironí de soca-rel».

Durant l'acte d'ahir, el Director General de la Policia va encarregar feina al nou comissari. Bàsicament, li va dir que cal seguir treballant perquè la Jonquera segueixi essent la frontera més segura i també li va encarregar seguir col·laborant sobretot amb els Mossos i les policies locals; va destacar que cal millorar la qualitat del servei d'expedició de documents i, sobretot, lluitar contra «contra les grans amenaces de la societat, com ara el tràfic d'éssers humans, el narcotràfic, el terrorisme i la corrupció».

Millores laborals

Pamplona, per la seva banda, en les seves primeres paraules com a comissari provincial va recollir els objectius i va assegurar que té com a compromís «actuar amb transparència» i també millorar les condicions laborals dels policies. I, finalment, va assegurar que seguirà treballant amb els objectius i les competències que té la Policia Nacional a Catalunya.

A l'acte hi va ser present el cap superior de la Policia a Catalunya, Sebastián Trapote, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, i d'altres representants de forces policials de la província així com de partits polítics.