El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha obert diligències a l'Estat per la condemna de l'Audiència Nacional a dos joves gironins per haver cremat fotos del Rei l'any 2007, en una visita de Joan Carles I a Girona. L'Audiència Nacional va condemnar Jaume Roura i Enric Stern a 15 mesos de presó per un delicte d'injúries a la Corona (la pena va ser substituïda per 2.700 euros de multa per cadascun). Quan l'any passat el Tribunal Constitucional va ratificar aquesta sentència, llavors l'advocat dels joves, Benet Salellas, va portar el cas a Estrasburg. Ara el Tribunal Europeu ha admès a tràmit el recurs i ha demanat informació al Govern espanyol.

En concret, el 21 de març va enviar un requeriment a l'Estat en el qual ha sol·licitat que aporti documentació sobre la petició de Salellas. L'advocat ha reclamat a Estrasburg que consideri si la crema de fotos del Rei és un delicte d'incitació a l'odi o és una acció que queda emparada per la llibertat d'expressió i pensament. El Tribunal Europeu ha fixat que el Govern espanyol ha de respondre el requeriment abans de l'11 de juliol. Aleshores, Estrasburg es podrà pronunciar sobre el cas.

D'aquesta manera, el Tribunal Europeu ha obert aquesta investigació per resoldre si la crema de fotos del Rei és una incitació a l'odi (com va defensar el TC) o és un acte en el qual preval el dret a la llibertat d'expressió; un dret que recull la Convenció dels Drets Humans. La crema de fotos de la Família Reial va ser el 13 de setembre del 2007 a la plaça del Vi de Girona, en una protesta per la visita de Joan Carles I a la ciutat. Un grup es va concentrar davant l'Ajuntament de Girona i va encendre una estructura de cartró, amb fotos del rei Joan Carles I i de la reina Sofia.