La UdG participa en un projecte per depurar aigües residuals en llocs aïllats

El sistema, en què participen vint socis de nou països, es validarà a Girona i farà servir cucs de terra i puces d'aigua

02.05.2016 | 07:21

Investigadors de la Universitat de Girona participen en un projecte internacional per depurar i reutilizar aigües residuals en zones rurals i aïllades tractant-les amb cucs de terra i puces d'aigua. El projecte, anomenat Innoqua, durarà quatre anys i compta amb un pressupost de 7 milions d'euros. La UdG hi tindrà un paper clau, perquè acollirà una de les dues plantes pilots on es validarà la tecnologia, i liderarà un dels escenaris de demostració del mètode. A més, aportarà la tecnologia de filtració biològica amb les puces d'aigua.

Els investigadors dels grups de recerca en Química Analítica i Ambiental, el Laboratori d´Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) i el grup de recerca en Física Ambiental, coordinats per la doctora Victòria Salvadó, s'integraran en un consorci de 20 socis que han rebut finançament del programa Horizon 2020 de la Unió Europea.

A més d´universitats com la de Girona i de l´empresa gironina Imbroll Industries, que dissenyarà el prototip del sistema, la iniciativa també implica centres tecnològics, empreses, agències de l´aigua i ONGs de nou països diferents, França, Espanya, Itàlia, Irlanda, Gran Bretanya, Alemanya, Holanda, Equador i Perú.

L'objectiu del projecte, que s'engegarà al maig, és desenvolupar un sistema de depuració ecoeficient i sostenible. Es basarà en dos tractaments amb organismes biològics: la lumbrifiltració amb cucs de terra i la filtració-purificació per dàfnies, uns crustacis planctònics coneguts com a puces d'aïgues.

En alguns casos, el sistema es complementarà amb tractaments de radiació amb llum solar o ultraviolada per aconseguir una aigua de més alta qualitat que pugui ser reutilitzada. A més, mitjançant un sistema avançat de monitorització i control amb dispositiu mòbil es podrà fer un seguiment en temps real de tot el procés.

Al final, en resultarà una eina modular ecoinnovadora adaptable a diferents escenaris.

Innoqua també planteja la seva introducció al mercat. Un cop optimitzada i validada l'eina a les plantes pilot de Girona i la Universitat Nacional d'Irlanda, a Galway, aquest sistema s'instal·larà en onze escenaris de demostració que s'ubicaran en els nou països participants, un dels quals serà a la demarcació. Es tracta, expliquen des de la UdG, d'entorns amb problemàtiques de tractament d´aigües residuals domèstiques i d´ús agrícola, i també de conservació d´ecosistemes naturals d´aigua dolça.

Aquesta etapa s´allargarà durant un any, i comptarà amb la implicació de diversos actors locals relacionats amb la instal·lació, operació, difusió i acceptació de les tecnologies.

Aquest projecte compta amb un altre soci català, el centre tecnològic Eurecat i ha rebut el suport del Consorci d´Aigües Costa Brava, l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) i la Plataforma Tecnológica Española del Agua (PTEA).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El descens en el nombre de pernoctacions de clients estrangers provoca que la xifra global sigui...

Enllaços recomanats: Premis cinema