Càritas Diocesana de Girona va subratllar ahir que els endarreriments per cobrar les subvencions de les administracions provoquen problemes en el dia a dia, com ara que la seva empresa dedicada a la inserció, Ecosol, hagi de recórrer al fons de l'entitat per poder pagar les nòmines d'aquest mes. La gerent d'Ecosol, Anna Güell, va assenyalar que -per exemple- han cobrat el gruix dels ajuts dels programes destinats a joves però no d'altres i això obliga a traçar estratègies per atendre també els altres grups de persones que necessiten suport. En total, calcula que actualment les administracions els deuen 300.000 euros, quan el seu pressupost total és d'1,3 milions d'euros. "Tenim sort de tenir el suport d'una organització gran com és Càritas", va posar de manifest Güell, que va indicar: "Aquest mes hem hagut de demanar ajuda per pagar nòmines per problemes de liquiditat".

Güell va explicar aquesta situació ahir en la presentació de la memòria laboral del 2015 de Càritas Girona. L'entitat va alertar que hi ha un grup d'aturats de llarga durada que tenen més problemes per reinserir-se al mercat laboral. Són els majors de 45 anys i que fa més de quatre anys que són a l'atur. De fet, Güell va detallar que sovint l'única solució és allargar-los l'estada a Ecosol fins a la jubilació perquè no hi ha opcions de trobar-los una altra ocupació. En concret, l'any 2015 l'entitat va atendre 1.792 persones que buscaven feina, un 33% més que l'any anterior. Després de fer un procés d'orientació i acompanyament, van aconseguir que una de cada tres acabessin amb un contracte laboral, essencialment al sector serveis. Ara bé, Güell va lamentar que els problemes són que els contractes acostumen a ser bastant precaris, temporals i amb un salari baix.

D'aquesta manera, això provoca que es consolidi la figura del treballador pobre que, tot i trobar diverses ocupacions al llarg de l'any, no cobra prou per cobrir totes les necessitats d'alimentació, familiars, d'habitatge o energètiques. Güell va destacar que, de mitjana, els contractes són de 81 dies i el sou és d'uns 700 euros, lleugerament per sobre del salari mínim interprofessional.

Nivell d'ocupabilitat baix

La situació empitjora per als aturats de llarga durada i sobretot si tenen més de 50 anys. Segons ha recollit la memòria laboral de Càritas Diocesana, el 28% de les persones ateses tenen més de 45 anys i a més sis de cada deu fa més de dos anys que no treballen. "Tenim persones que, fins i tot, fa més de quatre anys que no treballen; són les persones que tenen un nivell d'ocupabilitat molt baix i són els que acabem inserint a través de l'empresa Ecosol", va explicar Güell. És per això que va afegir que alguns es jubilen en la seva empresa, ja que no hi ha opcions de trobar una altra ocupació.

Dels atesos per Càritas Diocesana, el 35% no disposen de cap tipus d'ingrés, el 19% treballa, mentre que el 24% cobren alguna prestació social i el 22% reben els ajuts d'urgència i subsistència. Cinc de cada 10 han participat en projectes d'orientació sociolaboral i vuit de cada 10 han aconseguit millorar la seva ocupabilitat. Sobre la tipologia de feina aconseguida, vuit de cada 10 s'incorporen al sector serveis, vuit de cada deu amb contractes temporals que no arriben als tres mesos i tres de cada 10 en feines amb jornades parcials.