L'envelliment i la cronificació de les malalties que comporta han fet pujar els serveis d'atenció domiciliària del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa. Ho va afirmar Teia Fàbrega (directora del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa) a l'acte de presentació de la Memòria del Consorci del 2015.

"Pel que fa al sobreenvelliment -va valorar-, quasi doblem les dades de la resta de Catalunya". Va seguir: "Això fa que a la nostra comarca posem especial èmfasi a cobrir les necessitats socials que es donen en aquesta situació de dependència". Segons ella, un 42% del pressupost del Consorci (8.466.000 €) està dedicat a la "dependència". Es tracta d'una dependència que, en gran part, va lligada a l'edat.

Mentre la població catalana més gran de 85 anys representa el 2,83% de la població, a la Garrotxa s'enfila fins al 4,1%. Una de cada 4 persones més grans de 65 anys viu sola i un 38% de les persones de més de 85 anys -encara més- també viuen soles. En dades concretes, la Memòria exposa: "A la Garrotxa hi ha 2.736 persones més grans de 65 anys que viuen soles, de les quals 881 són més grans de 85 anys".

Segons Fàbrega, la cronificació de les malalties ha fet que el Consorci hagi hagut de combinar la seva acció amb la del Departament de Salut. "És evident -va afirmar- que parlem d'aquest col·lectiu de dependència discapacitada que és causada per l'edat i les malalties cròniques". Va seguir: "La progressió en l'augment del col·lectiu ha fet que ens hàgim hagut de posar molt d'acord amb Salut". Segons ella, l'activitat del Consorci al 2015 s'ha caracterizat per "l'esforç d'integració entre els serveis socials i els sanitaris". Va preveure: "Veurem els resultats d'aquí a uns anys".

El fet que els majors de 85 anys visquin sols -segons la directora del Consorci- s'afronta a través dels serveis a domicili: servei d'ajuda, servei d'àpats, servei de transport adaptat, servei d'ajudes tècniques i terapeuta emocional, servei de teleassistència, servei de centre de dia i serveis residencials.

"En el cas de serveis d'atenció domiciliària -va explicar- hi ha alguns serveis amb nivells superiors als de la resta de Catalunya".

El servei d'àpats a domicili -segons la Memòria- durant el 2015 va beneficiar 153 persones. Es tracta d'un augment respecte el 2014, quan van donar servei d'àpats a 125 persones. Al 2015, el servei de transport adaptat va traslladar 379 persones de manera regular per tal de desplaçar-se a un centre de dia o a un centre especial de treball. El servei d'ajudes tècniques i terapeuta emocional va assessorar 62 persones. Un augment considerable va ser el del servei de teleassistència. El 2015 hi havien 1.102 aparells que donaven cobertura a 91 persones més que al 2014. El Consorci gestiona 117 places de centre de dia per a persones dependents de més de 65 anys a la Garrotxa.

Respecte a les residències, Fàbrega va assenyalar que falten places. Va exposar: "Les places privades estan totes plenes i la Generalitat reconeix que falten places públiques". Va indicar que la Generalitat preveu més places residencials públiques.

Les residències per a gent gran són serveis adreçats a persones de més de 65 anys que no tenen prou autonomia per realitzar activitats de la vida diària i necessiten d'una supervisió permanent.