Noranta-vuit milions d'euros. Són els diners que la Generalitat deu a les administracions -ajuntaments, consells comarcals i Diputació- de la província de Girona. Evidentment, les institucions que acumulen més pagaments pendents són els ajuntaments, ja que també són els més nombrosos. En total, el Govern català deu gairebé 85 milions d'euros als 221 consistoris gironins. A continuació es troben els consells comarcals: la Generalitat té pendent de pagar prop de 13 milions d'euros entre les vuit institucions supramunicipals de la província de Girona. En canvi, només deu poc més de 65.000 euros a la Diputació de Girona, que és la corporació provincial -de les quatre de Catalunya- amb menys diners pendents del Govern.

Aquestes dades sorgeixen d'una resposta parlamentària del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, també conseller d'Economia i Hisenda. El deute fa referència als pagaments pendents del Govern català amb data 22 de març d'aquest any. Junqueras explica que la Generalitat "s'ha vist obligada a recórrer als mecanismes extraordinaris de liquiditat" del Govern espanyol davant "l'impacte de la crisi financera" i "l'infrafinançament al qual està sotmesa la Generalitat". El vicepresident afegeix que "la imposició" de les "exigències" de l'Estat per rebre liquiditat "té incidència absoluta sobre la situació actual d'insuficiència de recursos financers" del Govern català. Amb tot, Junqueras conclou que "la Generalitat ha donat suport en tot moment als ens locals, atenent de manera prioritària aquells consistoris que s'han trobat en una situació financera difícil".

En el cas dels ajuntaments gironins, els que acumulen més pagaments pendents són els que tenen més habitants. En concret, el consistori al qual el Govern català deu més és l'Ajuntament de Girona, amb més de 4,5 milions d'euros pendents. Malgrat tot, Girona és la capital de província catalana amb el deute més inferior, ja que la Generalitat té pendent de pagar gairebé 88 milions a Barcelona, 7,4 milions a Lleida i 5,3 milions a Tarragona. Després de Girona, el següent consistori gironí amb el deute més elevat és Palamós, amb 4,1 milions d'euros. La Generalitat també deu 3,6 milions a Figueres, 2,9 milions a Roses i 2,2 milions a Sant Feliu de Guíxols. Així mateix, Arbúcies, Palafrugell, la Bisbal d'Empordà i Blanes tenen pagaments pendents del Govern que superen -en cada cas- els dos milions d'euros.

Pel que fa als municipis de Salt, Olot, Llagostera, Lloret de Mar, Hostalric, Banyoles, l'Escala i Castelló d'Empúries, acumulen un deute -cada ajuntament- de més d'un milió d'euros. Els diners que la Generalitat té pendents de pagar a la resta dels consistoris de la província de Girona se situen, en cada cas, per sota del milió d'euros. De fet, el deute més baix és per a l'Ajuntament de Tortellà, ja que -segons el Govern- és l'únic consistori gironí sense diners pendents. La següent població de Girona amb el deute més baix és Sales de Llierca, amb poc més de 17.000 euros, seguida d'Ogassa, amb 20.000 euros. Els altres pagaments pendents de la Generalitat d'una quantitat més inferior són, per a cada ajuntament, al voltant dels 50.000 euros.

La Selva, al capdavant

Sobre el deute del Govern català amb la resta de les institucions de la província de Girona, el Consell Comarcal de la Selva es troba al capdavant, amb més de dos milions d'euros pendents; gairebé la mateixa quantitat que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. La Generalitat també deu més d'un milió i mig d'euros -en cada cas- al Consell Comarcal de la Garrotxa, del Baix Empordà i del Gironès. Pel que fa al Consell Comarcal del Ripollès, del Pla de l'Estany i de la Cerdanya, acumulen cadascun un deute del Govern del voltant d'un milió d'euros. En canvi, una de les administracions gironines amb millor situació és la Diputació de Girona, amb 65.000 euros pendents de la Generalitat.