La Fundació Talibés, amb seu al Pla de l´Estany, treballa des de fa nou anys en projectes de cooperació al Senegal. En especial, realitza accions per ajudar a infants i adolescents d´aquest país africà i així millorar la seva formació, inserció social i laboral. Des de fa temps s´ha focalitzat en una greu problemàtica que succeeix al Senegal i que afecta a més de 50.000 nens: els talibés, els anomenats ´nens esclaus´. Infants d´entre 4 i 14 anys que han caigut en l´esclavatge i es dediquen a la mendicitat. Des de fa sis anys gestionen un orfenat amb 152 nens talibé a Kaolack i ara han arrencat un nou projecte, la construcció d´una biblioteca al delta del Sine-Saloum. La iniciativa compta amb el suport de la Universitat de Girona i la Universitat Politècnica de Barcelona que han col·laborat en idear els dissenys. Les obres arrencaran el proper 1 d´octubre. A més, la biblioteca comptarà amb un servei mòbil - un cavall i un carro- que repartirà llibres entre els 8.500 infants que viuen en aquesta zona rural. La Casa de la Generalitat a Perpinyà i altres administracions de la regió de Migdia-Pirineus els han ajudat a recopilar els llibres que oferiran.

Els talibés són infants d´entre 4 i 14 anys que han estat lliurats pels seus pares- generalment agricultors sense recursos- als marabús, els mestres de les escoles alcoràniques. Es tracta d´un costum molt arrelat a la cultura del Senegal i Guinea Bissau que durant temps ha permès que molts infants tinguin la possibilitat d´ésser escolaritzats i, posteriorment, trobar una feina.

Anteriorment, les escoles alcoràniques rurals es trobaven enmig de camps i combinaven l´ensenyament d´aquesta religió amb els cultius estacionals que permetien la seva autonomia econòmica. Ensenyaven als infants la llengua, la religió i, al mateix temps, la feina al camp. Unes tasques que els nens compaginaven amb els seus estudis i així ajudaven als mestres.

Avui en dia, però, aquesta situació ha variat radicalment. Les escoles s´han traslladat a les ciutats on ja no es conreen terres fèrtils i els mestres han vist que poden aconseguir més beneficis si els nens demanen almoina pels carrers. Uns diners que, posteriorment, han d´entregar als mestres. Els "falsos marabús", tal i com descriuen des de l´entitat banyolina.

Segons la organització Human Righ Watch, més de 50.000 talibés mendiquen pels carrers de Senegal i Guinea Bissau. Senegal és un país amb dotze milions d´habitants. "Es tracta d´una taxa alta de joves hipotecats de per vida", assenyala el director de la fundació gironina. Els nens no s´integren dins el sistema educatiu del país, un fet que els condemna a l´analfabetisme i els fa més vulnerables a malalties, abusos, maltractaments i a la pobresa extrema.

Davant d´aquesta situació, la fundació banyolina dirigida per Àlex Estebanell treballa per impartir formació i eines a aquests infants. "És una situació molt greu de la qual no se´n parla", assegura. La seva voluntat és que els infants puguin reconduir la seva situació i aconseguir una millor qualitat de vida. En aquest sentit, des de fa sis anys gestionen un orfenat a Kaolack, al Senegal, amb 152 infants.

Els nens aprenen tota mena d´assignatures i aconsegueixen una educació bàsica. "Pràcticament està finalitzat aquest projecte perquè ja és sostenible per si mateix i s´autofinança mitjançant una explotació ramadera de xais i vaques, sense necessitat que s´hi aboquin més recursos", explica. Ara, la idea és implementar aquest projecte en altres localitats del Senegal.

A part, des de l´entitat també treballen per difondre la problemàtica que es viu en aquest país africà arreu de les comarques gironines i catalanes. "Creiem que tenim l´obligació de deixar el món una mica millor de com el vam trobar", resumeix Estebanell. La fundació es manté gràcies a les donacions - d´entre 10 i 15 euros mensuals- que lliuren uns 250 socis particulars, amb l´ajuda d´empreses solidàries i el suport d´administracions públiques com per exemple l´Ajuntament de Banyoles que des del 2004 hi col·laboren i els donen un cop de mà en la difusió. Ara fa uns anys el consistori banyolí també va col·laborar-hi econòmicament quan s´estava posant en funcionament l´orfenat.

Construir una biblioteca

La Fundació Talibés s´han marcat una nova actuació: construir una biblioteca. Arquitectes i estudiants de la Universitat de Girona i de la Universitat Politècnica de Barcelona han ajudat a dissenyar els plànols del centre que s´instal·larà en una zona rural del delta del Sine-Saloum, on hi habiten un gran nombre de talibés.. En principi, la idea és començar les obres el proper 1 d´octubre.

Pel que fa als llibres que s´hi podrien llegir i també els que també es distribuiran entre les infants de les localitats més allunyades mitjançant el servei mòbil del carro, gran part d´ells provindran del sistema de biblioteques francès, sobretot de la zona de la Catalunya Nord i la regió de Migdia-Pirineus. "A Senegal hi ha molts pocs llibres però gràcies amb l´ajuda de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, tota l´àrea de biblioteques de la zona han col·laborat i s´ha reunit un fons de llibres concret que vam demanar", ha explicat director.

Ahir a la tarda, la fundació va explicar els projectes actuals de cooperació que porten a terme i els seus objectius de futur en un vídeo-fòrum a Banyoles. En l´acte hi va participar la regidora de Benestar Social de Banyoles, Ester Busquets.