La petita estació de tren de Llançà, el final de la línia Figueres-Portbou, tot i que s'hi aturen alguns trens, ahir tenia poca activitat. Per això, els clients d'un bar al carrer que hi condueix eren dels pocs que es trobaven per aquella zona quan va començar l'incendi. Els testimonis van poder veure que les flames sortien d'una finca a l'altra banda de la via, en direcció a la muntanya. En un primer moment avançaven en un flanc direcció Sant Pere de Rodes.

En Rafel Borràs era al cafè. Segons va explicar, a quarts de dues el bar era ple de gent havia pogut veure com "a la barraca de color salmó hi havia un petit foc, ben bé al cantó". Segons va poder deduir, amb l'ajuda del fort vent, "a partir d'aquell petit foc les flames es van escampar a per tota la muntanya en molt poc temps". Borràs va afegir que tot havia anat molt ràpid. A la finca, aquest veí relatava que l'havien intentat apagar però deia que "amb aquesta forta tramuntana era gairebé impossible que les dues persones que hi havia haguessin pogut apagar-lo totes soles".

Segons alguns veïns, el propietari de la finca voltava per la zona però refusava contestar. Amb el foc controlat, en aquell punt de la muntanya no s'hi podia accedir i les flames ja havien desaparegut. Al cafè hi continuava havent gent al carrer comentant l'esdeveniment.

Sempre en condicional, la versió del carrer era que el foc havia començat en una barbacoa i els veïns es queixaven que algú s'aventurés a fer foc just un dia en què el vent bufava amb tanta intensitat.