Un incendi va cremar ahir a la tarda 12,5 hectàrees de zona forestal a prop de l'estació de trens de Llançà. La forta tramuntana va impedir que els mitjans aeris dels Bombers hi poguessin fer front, de manera que hi van haver de desplaçar fins a 25 dotacions terrestres. Després de cinc hores de treball intens van aconseguir controlar el foc, que va obligar a tallar durant quatre hores la circulació de trens entre Figueres i Portbou.

Eren prop de les dues del migdia quan els Bombers van posar en marxa un dispositiu especial en ser alertats d'un incendi localitzat al costat de l'estació de tren de Llançà. El foc va començar en una zona forestal amb vegetació propera a la Bassa d'en Joanet i al veïnat de Setcases, les dues ubicades darrere de l'estació de Renfe. En un inici es van enviar vuit dotacions, però rapidament es va haver de multiplicar l'ajuda. Fins al lloc també es van desplaçar efectius del cos dels Mossos d´Esquadra, de la Policia Local, dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i voluntaris de Protecció Civil.

El foc es va declarar a la part superior de la via del tren, i en tot moment els Bombers van intentar que no travessés les vies i avancés cap a la població, per aconseguir que les flames no afectessin cap habitatge. També era clau vigilar que el foc no travessés la N-260, ja que podria haver entrat a la zona del cap de Creus i haver-se estès molt ràpidament.

Com que la tramuntana els impedia utilitzar mitjans aeris, els Bombers van haver de desplaçar fins a Llançà 25 dotacions terrestres. Les ràfegues de vent superaven els 70 quilòmetres per hora i això va complicar l'extinció del foc. Els Bombers van prioritzar la zona del cap, més propera a la via de tren, per evitar que el foc la saltés i avancés en direcció el nucli urbà.

La impossibilitat d'accedir a la zona també va complicar la feina dels bombers. Els camions no podien passar pels passos subterranis i ara fa uns cinc anys Adif va retirar el pas a nivell que permetia creuar les vies del tren. Per això, els Bombers van haver de distribuir línies d'aigua i anar a sufocar les flames a peu. El cap de guàrdia del cos, Ferran Garcia, va explicar que havia estat "un drama" perquè els primers vehicles que havien arribat havien quedat bloquejats per la via. En aquest sentit, Garcia va indicar que el foc havia començat en una zona "inaccessible" i que s'havia estès ràpidament a causa de la tramuntana.

Al cap d'un parell d'hores del seu inici, però, es va informar que l'incendi ja estava perimetrat, i al cap d'una hora més, a les set del vespre, van anunciar que es podia considerar completament estabilitzat. Per tal d'assegurar l'operació, al llarg d'aquesta nit un dispositiu amb tres vehicles ha estat inspeccionant i remullant els punts més calents de la zona per evitar un revifament, ja que encara bufava tramuntana.

Com a mesura preventiva, els Mossos van desallotjar totes aquelles persones que es trobaven a la zona de camps, horts i barraques. També van desplaçar els animals i els vehicles que estiguessin ?aparcats per no molestar les dotacions. Cap persona va resultar ferida.

Tal com va explicar l'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, la causa de l'incendi podria haver estat una barbacoa situada en una de les barraques que hi ha darrere de l'estació. De moment no se sap ni on estava situada ni tampoc a qui pertanyia, però tot apunta que les guspires d'aquesta podrien haver desencadenat l'incendi. "De moment estem a l'espera de confirmació, però creiem que el foc ha estat culpa d'un error humà. En una de les barraques molt a prop dels horts hi estaven cuinant, i és molt possible que d'aquí hagi derivat tot", va indicar.

El batlle també va afegir que havien estat molt afortunats que ningú hagués resultat ferit. "S'ha fet moure persones, vehicles i animals que es trobaven en la zona de la Bassa d'en Joanet i el veïnat de Setcases, però no per raons de perill greu. Els Bombers i les dotacions havien de treballar amb el major espai possible pels dos flancs, i per això els vam facilitar la mobilitat al costat de l'estació", va explicar.

Al final, de les 12,5 hectàrees de vegetació afectades, 12 van ser forestals i mitja, agrícola. El fum, però, es va poder veure des de diversos punts del cap de Creus, fet que va generar la preocupació entre els veïns per si s'acabava estenent cap al parc.