Unió de Pagesos va organitzar ahir un acte de protesta per denunciar la situació que viuen els ramaders que es dediquen al sector lacti. Dos camions cisterna van llençar més de 4.000 litres de llet procedents d'una granja de més de 200 vaques que un ramader, Jaume Coll, té a Vilafant. Segons denuncien, la Cooperativa de Guissona -amb qui tenia un contracte que s'ha acabat- ha deixat de recollir-li la llet.

Segons el sindicat, aquesta situació és del tot habitual a l'Estat. «Aquí només produïm el 50-60% de la llet que consumim, la resta ve de fora. El que no és admissible és que a un producte que ve de fora, un cop creua la frontera se li abaixi el preu. No es lògic que els execedents que generen altres països ens els haguem de menjar amb la diferència que quan entren aquí s'abaixa el preu i ens obliguen a malvendre el nostre producte. Aquí l'administració no fa la seva feina. Ells haurien de vetllar perquè això no passés», afirma Joan Guitart, membre de la sectorial d'Unió.

El cas d'aquest ramader no és l'únic. Fa uns dies Diari de Girona avançava el d'un jove de Vilabertran, que alertava que haurà de sacrificar la vintena de vaques que té perquè només li compren una part de la producció, la que faci de l'1 al 10 de cada mes.

Aquesta situació, però, es produeix a tot arreu i un dels factors que l'han propiciat ha estat la desaparició de les quotes lleteres, el març de l'any passat. «És un règim dictatorial i després de la supressió de les quotes, les grans empreses són les que tallen el bacallà dient qui pot fer llet i qui no», insisteix Guitart.

En aquest sentit, diu que a València s'estan deixant fer granges que produeixen entre 40.000 i 50.000 litres diaris mentre aquí «es posen topalls a productors que no arriben ni als mil litres al dia».

«El consumidor espanyol aquest any s'ha gastat 9.000 milions d'euros comprant productes làctics, als ramaders només ens han pagat 2.000 milions i han gastat 600.000 euros més portant producte de fora. Per tant, tenen un benefici net de 6.000 milions d'euros. Això ens està matant a nosaltres, que anirem plegant i posen en risc el dret del consumidor als productes de proximitat», diu Marc Gifre, membre de l'executiva nacional del sindicat. Unió de Pagesos no només protesta pels preus en el sector lacti. El sindicat va presentar una denúncia contra la cadena Carrefour davant les autoritats catalanes per presumpte incompliment de la normativa en una oferta de venda de conill fresc sencer.