Avui ha sortit a licitació pública les obres d'ampliació del servei d'Urgències de l'hospital Josep Trueta de Girona, que amb la remodelació ocuparan gairebé el doble que actualment. L'ampliació, que es licita per més de 3,7 milions d'euros, és una de les necessitats de millora més llargament reivindicades i suposaran un guany molt notable tant pels més de 70 professionals que treballen al servei com per als 73.000 usuaris que hi passen cada any.

El servei es va posar en marxa ara fa 33 anys i en aquest temps només s'hi han fet dues reformes. Un cop acabi aquesta tercera, la superfície pràcticament es doblarà: passarà dels 1.200 metres quadrats actuals a 2.300 i dels nou boxes amb capacitat per a tretze pacients de què disposa actualment a 23, vuit dels quals es podran convertir en dobles en cas de necessitat. A més, hi haurà 14 punts d'observació monitorada, quatre punts d'atenció per als pacients crítics i cinc consultes específiques per als pacients menys greus, vuit butaques i una zona de traumatologia amb cinc punts d'atenció i dues àrees de triatge.

Hi ha temps per a presentar ofertes fins al 30 de maig i està previst que els treballs comencin a finals d'any. S'allargaran durant uns dos anys, temps durant el qual l'assistència als pacients s'haurà de fer compatible amb les obres. Per això, els treballs es planificaran per fases. La primera començarà amb l'adequació dels espais alliberats gràcies al trasllat del Laboratori Clínic Territorial al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, que ja s'està fent. Quan aquesta fase estigui acabada, s'hi traslladarà l'activitat, per tal de deixar lliure l'espai que ocupa avui dia el Servei d'Urgències per tal de poder adequar aquesta zona, i completar així les altres dues fases de les obres.

Més de 70.000 usuaris l'any

El servei d'Urgències de l'hospital Josep Trueta atén cada dia uns 200 pacients, és a dir, uns 73.000 al cap de l'any. El 30% dels pacients atesos hi arriben derivats d'altres hospitals o centres d'atenció primària de la Regió Sanitària de Girona, que els deriven al Trueta en tant que centre de referència de la Regió Sanitària de Girona. Quasi el 20% dels pacients atesos, acaba ingressant al Trueta.

S'estima que cada dos anys, tots els ciutadans de Girona passen en algun moment o altre pel servei d'Urgències, bé sigui com a usuaris, bé sigui com a acompanyants.