Un grup de treballadores de la residència de gent gran que gestiona la Fundació Guifré de Ripoll ha denunciat unes presumptes males pràctiques al centre. Van exposar-ho per escrit al patronat de la fundació el 6 d'abril passat i l'alcalde, que n'és el president, va portar-ho als jutjats de Ripoll. La justícia ha ordenat als Mossos d'Esquadra que obrin una investigació. Les treballadores denunciaven suposats maltractaments a avis, incompliments de protocols, mobbing a treballadors, nepotisme i intrusisme laboral. Segons ha confirmat el vicepresident del patronat i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Ripoll, Miquel Rovira, ja s'han pres mesures cautelars com ara relegar la supervisora i contractar una persona de recursos humans a l'espera que conclogui la investigació. També demana cautela així com un missatge de tranquil·litat, tot recordant que en quatre anys només havien tingut una queixa que es va poder resoldre.

Rovira ha explicat a l'ACN que a finals de novembre van tenir coneixement d'aquestes suposades males pràctiques arran d'una denúncia anònima que va arribar al patronat de la Fundació Guifré de Ripoll. En aquell moment, es va decidir obrir una investigació interna i es van prendre un seguit de mesures cautelars. Inicialment, es va apartar temporalment al director de la residència, que també és centre de dia, però a dia d'avui ja ha recuperat les seves funcions. Qui continua relegada és la supervisora, que ha passat a fer la feina de cuidadora. També es va contractar una persona de recursos humans.

El 6 d'abril passat el patronat va rebre una denúncia d'un grup de treballadores sobre les mateixes suposades males pràctiques. Segons Rovira, es va decidir portar aquesta informació "de forma immediata" als jutjats de Ripoll que van ordenar als Mossos d'Esquadra que obrissin una investigació. Ho va fer l'alcalde de la ciutat que també és president del patronat. Rovira ha demanat màxima cautela a l'espera que finalitzi la investigació i ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat a tots els familiars i als usuaris del centre, tot dient que en els últims quatre anys només hi ha hagut una queixa per escrit, que no tenia res a veure amb suposats maltractaments, que es va poder resoldre sense problemes. La Fundació Guifré és una entitat privada sense ànim de lucre responsable d'una residència d'avis i altres serveis complementaris, com ara bugaderia i càtering. Està gestionada per un equip interdisciplinari i un patronat.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, n'és el president; el vicepresident és Miquel Rovira, primer tinent d'alcalde, i els vocals són un regidor de CiU, un d'ERC, un de FEM Ripoll i dues persones externes escollides pel ple municipal. La CUP denuncia "opacitat" de l'equip de govern La CUP ha denunciat aquest dijous en un comunicat que l'Ajuntament ha actuat amb "opacitat" perquè a dia d'avui no els ha lliurat la documentació que se'ls ha requerit sobre aquest cas. Asseguren que han presentat dues instàncies -l'última al 7 d'abril- i que se'ls ha dit que és informació que pertany al Patronat.

La formació els acusa de mentir i de no permetre'ls accedir a les denúncies per tal de poder valorar el nivell de gravetat dels fets. Ho han portat al Síndic de Greuges que aquest dimecres els ha donat la raó, dient que és informació pública a la que hi han de poder tenir accés. Concretament, ha enviat una resolució a l'Ajuntament perquè permeti a la CUP "accedir de manera efectiva" i quan abans millor a "tota la documentació relacionada amb les denúncies rebudes en aquest cas. També ha demanat que se l'informi de les mesures que s'adoptin a partir d'ara. La CUP valora les mesures cautelars com a "insuficients" si bé entenen que almenys s'ha reconegut la problemàtica. Per altra banda, creuen que s'ha actuat amb retard perquè, segons la CUP, l'Ajuntament va tenir constància del cas el novembre del 2015,. El patronat, però, sosté que les mesures es van prendre a partir d'aquell moment.

A més a més, la formació veu l'origen d'aquesta "falta de transparència" al fet que el patronat "ha demostrat ser el braç privat d'un Ajuntament que gestiona la residència sota criteris estrictament econòmics i mercantilistes i que disposa d'uns mecanismes que s?escapen del control públic". I reclamen que es faci una "gestió pública" dels serveis comunitaris com a única fórmula per actuar sota "criteris assistencials i bones pràctiques". Finalment, adverteixen que si es confirmen els fets denunciats exigiran responsabilitats polítiques.

El patronat defensa que han actuat correctament

Per la seva banda, el patronat defensa que han actuat de forma correcta i assegura que se'ls ha permès accedir a la informació en les dues reunions que es van fer el mes de febrer i març per exposar-los el cas. Rovira ha explicat que la segona trobada fins i tot la van fer amb membres de l'assemblea perquè així els ho va demanar el regidor de la CUP i que no entenen que ara se'ls acusi d'"opacitat". Segons Rovira, durant les reunions van poder disposar de la documentació. El que no es pot permetre, ha dit, és que la informació surti de les dependències municipals amb forma de fotocòpies perquè hi ha una investigació oberta. Per tot plegat, els acusa de voler treure'un un rèdit polític i diu que "és molt trist".