Un grup de treballadores de la residència de gent gran que gestiona la Fundació Guifré de Ripoll ha denunciat unes presumptes males pràctiques al centre que inclourien suposats maltractaments a avis, incompliments de protocols, mobbing a treballadors, nepotisme i intrusisme laboral. Van fer-ho per escrit al patronat de la fundació el 6 d'abril passat i l'alcalde, Jordi Munell, que n'és el president, va portar-ho als jutjats de Ripoll, des d'on s'ha ordenat als Mossos d'Esquadra que obrin una investigació.

El Patronat de la Fundació Guifré fa mesos que està al cas d'aquest conflicte que Munell va qualificar ahir de «laboral i personal». Unes denúncies anònimes que van arribar a la Fundació per via de la UGT del Ripollès al novembre va obligar-los a apartar temporalment al director del centre -que a dia d'avui ja ha recuperat les seves funcions- i a la supervisora de les cuidadores, que actualment està de baixa. A banda, es va incorporar a una persona per gestionar els recursos humans de la Fundació. Segons Munell, aquestes decisions es van prendre per «professionalitzar» un centre que bàsicament actua com a residència geriàtrica i centre de dia.

Segons va explicar el vicepresident del patronat i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Ripoll, Miquel Rovira, finalment es va decidir portar la denúncia feta el 6 d'abril per grup de treballadores sobre les mateixes suposades males pràctiques «de forma immediata» als jutjats de Ripoll que van ordenar als Mossos d'Esquadra que obrissin una investigació. Rovira va demanar màxima cautela a l'espera que finalitzi la investigació i va voler transmetre un missatge de tranquil·litat a tots els familiars i als usuaris del centre, dient que en els últims quatre anys només hi ha hagut una queixa per escrit, que no tenia res a veure amb suposats maltractaments, que es va poder resoldre sense problemes.

Un cas destapat per la CUP

Tot el conflicte ha vist la llum pública arran d'un comunicat de l'assemblea local de la CUP de Ripoll fet públic ahir, on denunciaven «opacitat» per part de l'Ajuntament de Ripoll, en referència a suposades «males pràctiques cap als avis, incompliment de protocols d'actuació, mobbing a treballadores, nepotisme i intrusisme laboral» a la Fundació Guifré. El partit, que té representació al consistori des de les darreres eleccions municipals de fa un any, afirmava en el text que no vol ser còmplice d'una forma d'actuar «tèrbola».

Segons el comunicat, al gener, la CUP va rebre queixes sobre el servei de la Fundació Guifré, que també estaven en mans del Patronat de la mateixa entitat. Va ser llavors quan van tenir una reunió informativa amb el Patronat, on els van reconèixer la problemàtica, però traient-li importància «a més de mentir-nos en molts aspectes». La versió dels fets relatada en el comunicat de la CUP coincideix amb la del Patronat, però hi destaquen que la pressió que han realitzat ha afavorit que l'equip de govern hagi portat el cas en mans de la justícia. En tot cas el partit assembleari lamentava a l'escrit que aquest gest no es produís el novembre de 2015, quan les treballadores afectades van fer les primeres denúncies.A més, la CUP assenyala també que la «opacitat» té el seu origen en la gestió privada de la residència d'avis, i qualifica també al Patronat com a «braç privat» de l'ajuntament. Per això reclama la gestió pública dels serveis comunitaris per garantir-ne les bones pràctiques, i conclou que si es confirmen les sospites que recauen sobre la Fundació Guifré i la seva gestió exigiran «responsabilitats polítiques».

Protecció de dades

Munell, en canvi, va lamentar que la CUP hagi volgut «fer política amb els avis» i els va convidar a posar tota la informació que tinguin en coneixement de la justícia per afegir-ho al sumari. També va justificar que no se'ls proporcionés segons quins documents per l'obligació que té l'Ajuntament a complir amb la protecció de dades, en un cas que ara està en instrucció judicial. «No som ningú per jutjar» va afirmar Munell qui va afegir que es tracta d'un cas obert, on totes les possibilitats són factibles.

La Fundació Guifré, aprovada per l'Ajuntament l'abril de 2008, està presidida per l'alcalde, té de vicepresident el primer tinent d'alcalde, i els vocals són un regidor de CiU, un d'ERC, un de FEM Ripoll i dues persones externes escollides pel ple municipal.