Les platges gironines tindran aquest estiu 30 banderes blaves, per les 31 que van obtebir l'estiu de l'any passat. Les novetats són la pèrdua de les banderes de les platges de Mas Sopes i Mas Cristià a Sant Pere Pescador. A canvi, la platja d'Aiguablava, a Begur, sí que ha estat distingida, a diferència de l'any passat. Pel que fa als ports gironins, continuen amb les mateixes nou banderes blaves de fa un any.

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) va donar a conèixer ahir la relació de banderes blaves atorgades pel jurat internacional a les platges i ports de l'Estat espanyol. Catalunya ha obtingut enguany 122 distincions (98 platges i 24 ports). La demarcació més guardonada és Tarragona amb 40 banderes a les platges (38 el 2015) i 6 als ports (7 el 2015). Barcelona és la demarcació que ha registrat el major increment i les seves platges han guanyat 8 banderes respecte l'any anterior, passant a tenir-ne 28. Els ports de Barcelona mantenen les 9 distincions de 2015.

Les 30 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava (veure gràfic adjunt) són la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d'Empuriabrava de Castelló d'Empúries, la de Cala Montgó a Torroella de Montgrí, Aiguablava i Sa Riera de Begur, les de Tamariu, Canadell i Llafranc de Palafrugell, la platja de la Fosca de Palamós, les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus-Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca de Castell-Platja d'Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols, les de la Mar Menuda i Gran de Tossa de Tossa de Mar, les de Lloret, Fenals, Sa Boadella, Santa Cristina i Cala Canyes de Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc de Blanes.

Els ports gironins amb el distintiu són els mateixos de l'any passat: Club Nàutic de Llançà, Club Nàutic Port de la Selva, Port esportiu de Roses, Club Nàutic l'Escala, Club Nàutic l'Estartit-Torroella de Montgrí, Club Nàutic Aiguablava de Begur, Port Esportiu Marina de Palamós, Club Nàutic Port d'Aro i Club de Vela Blanes.

Vies blaves

Els guardons s'arrodoneixen amb les vies Blaves als itineraris que en són mereixedors. A Girona, Platja d'Aro obté la distinció aquest 2016 pel Camí de Ronda de s'Agaró; Sant Antoni de Calonge, pel Camí de Ronda de Torre Valentina; i Sant Feliu de Guíxols, pel Camí de Ronda de la platja de Sant Pol a Sant Feliu

El president de l'ADEAC, José Ramón Sánchez, va destacar la bona relació de la seva associació amb les institucions catalanes i va desvincular el lliurament d'aquests guardons de la situació política entre Catalunya i Espanya. «Nosaltres estem en un altra cosa i el que volem és canviar el món», va assenyalar Sánchez després de ser preguntat per l'increment de distincions a les platges catalanes.

Sánchez va valorar l'increment de Banderes Blaves a Catalunya assegurant que en aquest territori hi ha «una excel·lent situació perquè en matèria d'educació i informació ambiental és una de les millors». Catalunya (98) és el tercer territori de l'Estat amb més banderes blaves a les platges per darrere de Galícia (123) i del País Valencià (125), i se situa per davant d'Andalusia (76), de Balears (45) i de Canàries (45). En canvi, és el territori on més incrementa el nombre de banderes blaves a les platges (9), seguit del País Valencià (5), les Canàries, Múrcia, Astúries i el País Basc (4). El rànquing del conjunt de distincions entre platges i ports també l'encapçala Galícia amb 141 banderes blaves (123+18), seguida del País Valencià amb 139 (125+14), Catalunya amb 122 (98+24) i Andalusia amb 92 (76+16).