Convergència veu en el nou període electoral una oportunitat per treure les comarques gironines de la cua de l'Estat pel que fa a les inversions estatals. El diputat en funcions per Girona de Democràcia i Llibertat, Jordi Xuclà, va augurar que, amb la pèrdua de la majoria absoluta del PP, s'obre una nova etapa electoral en la qual «si aquí hi ha unitat d'acció, podríem fer possible que Girona arribés a la normalitat en matèria d'infraestructures».

En aquest sentit, el diputat va lamentar les «reticències incomprensibles» d'ERC per arribar a un pacte «a la gironina» amb els altres diputats de la demarcació en la darrera legislatura. «Amb els diputats d'En Comú Podem i el PSC hi ha hagut una bona predisposició, però no ha estat així amb ERC». Xuclà va assegurar que l'aposta més positiva per a Girona seria una «unitat d'acció absoluta» dels diputats gironins per defensar els interessos de la província i «fer-la sortir del cul de sac en què l'ha deixat el PP». «Constato que no hi ha hagut interès per un acord. Tanmateix, no vull posar sal a la ferida i mantinc un esperit positiu i de col·laboració per aprovar coses conjuntes. Catalunya té un Govern compartit entre CDC i ERC, i tindria sentit històric anar-hi a través d'una llista unitària a la qual ja ens han dit que no».

Predisposició a repetir

Tant Xuclà com la número dos de DiL per Girona, Elena Ribera (Demòcrates) i els actuals senadors en funcions Joan Bagué i Clàudia Massó van manifestar la seva predisposició de presentar-se com a candidats en les properes eleccions. Els diputats i senadors van fer ahir balanç del que ha estat la legislatura més curta de la història. Xuclà va constatar que «tant els partits clàssics com els anomenats nous han estat incapaços de desencallar la legislatura per la seva incapacitat de donar un clam al poble de Catalunya a través d'un referèndum, clau per al qual ni PSOE ni Podemos es posessin d'acord».

El diputat en funcions va posar en relleu que malgrat que a l'Estat hi ha hagut un Govern que no ha estat sotmès al control del Congrés, aquests quatre mesos han servit per constatar que Democràcia i Llibertat «no només pot ser útil al Congrés per defensar el procés sobiranista sinó també en el "mentrestant"».

Aquest «mentrestant» és, per a Xuclà i Bagué, la feina que el seu grup ha fet durant aquest temps presentant proposicions de llei, sol·licituds de compareixença en comissions i plens i preguntes orals i escrites. Peticions totes elles que no han obtingut resposta per part del Govern en funcions.

En aquest sentit, Xuclà va constatar que el PP «ja fa temps que ha abandonat Girona», recordant que tot i que els pressupostos de 2016 estan aprovats «ni tan sols s'ha molestat a fer accions preelectorals». El diputat en funcions es va referir concretament als trams pendents de la N-II entre Sils i Caldes i Medinyà i Orriols o la variant d'Olot, unes obres que, per a Xuclà, certifiquen la desconnexió de l'Estat amb Girona, tot i que, segons va apuntar, «l'època de les majories absolutes s'ha acabat».