Moviments socials de les comarques de Girona reivindicaran dissabte, amb una manifestació que sortirà de la plaça Independència de la capital a les 11 del matí, canvis en les polítiques de migració i refugi de la Unió Europa. La Plataforma Girona Acull, creada per donar suport a les persones refugiades, ha fet una crida als gironins perquè donin suport a les seves demandes.

Un portaveu de l'organització, Sebas Parra, va presentar la protesta acompanyat d'un integrant de l'associació RefuGIs, Edu Rodríguez, i de l'Associació Acció Logística i Solidària-Erec, Yago Abad. L'acció també té el suport del grup de Voluntàries del Gironès.

Rodríguez i Abad van transmetre les males condicions de vida al camp de refugiats d'Idomeni, a la frontera de Grècia amb Macedònia, i van denunciar la manca de recursos i de suport de les grans organitzacions; alhora, van destacar la feina que realitzen voluntaris i associacions petites. El membre de RefuGIs va explicar les principals línies de treball de l'entitat: abans de viatjar-hi, va recollir material i roba que va enviar en un contenidor; va promoure una campanya de micromecenatge amb la qual va reunir 5.000 euros, també destinats a la zona; i, ara, crea «ponts amb les persones que volen anar a Idomeni» -va explicar Rodríguez. Ell mateix va alertar que el 40% de les persones que viuen al camp són infants i va posar l'accent en necessitats que van més enllà de la subsistència, com ara l'educació. Per això, RefuGIs s'ha centrat en un projecte educatiu amb una escola local, Idomeni Cultural Centre.

Yago Abad, bomber de professió i membre d'una organització que actua en situacions d'emergència, va explicar que la manca de finançament els va fer marxar de Lesbos i que s'han centrat en Idomeni. Abad va denunciar, especialment, la voluntat de Grècia de derivar les persones que hi viuen a «camps militaritzats».

En nom de Girona Acull, Sebas Parra va cridar la ciutadania a «dir prou» i expressar el rebuig a les polítiques europees. Va dir que l'objectiu de la manifestació és «sensibilitzar i convèncer», i va aclarir que no volen interferir en la jornada inaugural de Temps de Flors.