Miquel Carreras · Director dels Serveis Territorials de Salut

«Els centres privats han fet un servei important, però la línia és anar disminuint l'activitat que s'envia a la Clínica Girona»

Després de compaginar l'assistència i la gestió, com a nou gerent de la regió sanitària encara la planificació del futur hospital Trueta i l'adequació de l'actual, amb una ampliació de les Urgències i del nombre de quiròfans

08.05.2016 | 07:23
«Els centres privats han fet un servei important, però la línia és anar disminuint l'activitat que s'envia a la Clínica Girona»

Ja fa un mes que és al càrrec, com ha trobat la sanitat gironina?
Ara feia 10 anys que estava a l'Institut d'Assistència Sanitària com a director de centre, coneixia la regió sanitària des del punt de vista del proveïdor de serveis, i ara és des del punt de vista de l'administració. M'he trobat una regió sanitària bastant endreçada. Sé que hi ha coses a cada hospital, als que més a l'hospital Josep Trueta i a l'IAS, però també a la Corporació Sanitària del Maresme i la Selva hi ha coses a tenir en compte. Hi ha coses a millorar i això és el que hem de fer, tirar endavant el projecte que m'han encomanat.

Quin encàrrec ha rebut per part del conseller Toni Comín?
L'accessibilitat als serveis i reduir les llistes d'espera, no només les quirúrgiques, també a la primària, l'accés a l'especialista i les proves diagnòstiques. També ens hem proposat millorar les infraestructures i dotar-nos de la tecnologia adequada per a cada centre.

La infraestructura més demanada a Girona és el nou hospital Josep Trueta. En quin punt estem?
Després de valorar-ho, és evident que necesitem un nou edifici. Actualment estem fent el pla funcional d'aquest nou Trueta, és a dir, el que ens dirà l'espai que es necessita. Ja tenim el pla funcional gairebé fet, ara falta ubicar aquest edifici en el territori i començar el pla arquitectònic.

Hi ha algun termini?
Quan es decideix fer un nou hospital, passa un temps d'entre sis i deu o quinze anys abans d'executar-lo. En el cas dels hospitals d'Olot i Santa Caterina van passar uns deu anys. Aquí l'obra és molt més gran, perquè és l'hospital de referència de la regió, i tardarà de deu a quinze anys tranquil·lament des que decidim la ubicació.

Quina serà aquesta ubicació?
El que demanem és un espai ben comunicat i de 90 a 100.000 metres quadrats per poder edificar. Aniria bé que la infraestructura d'urbanització ja estigués feta, perquè així ens estalviaríem temps i diners. Amb aquesta premissa, no sóc jo qui ho ha de decidir, serà en altres taules que es prendrà la decisió. A més, ha d'anar lligat a una qüestió pressupostària. Per tirar-ho endavant necessitem un pressupost molt important. Hem estat uns quatre anys amb manca d'inversions i ho hem d'anar recuperant de mica en mica.

De moment es continua invertint en l'edifici actual. Una de les obres més importants pel Trueta serà l'ampliació del servei d'Urgències, en què ja es treballa.
Com que el nou hospital trigarà, hem de continuar adequant l'actual. El servei d'Urgències és molt deficitari des del punt de vista estructural, no de recursos humans, però l'estructura no afavoreix i l'espai tampoc. Per això s'ha fet aquesta opció de desplaçar el laboratori del Trueta al parc hospitalari de Salt. És un trasllat físic, perquè els ?professionals són de l'ICS, i això permet esponjar les Urgències. Ja s'està fent el trasllat i s'han pogut licitar les obres, per a d'aquí a un any i mig o dos anys estar ja en funcionament.

Entén el rebombori causat pel trasllat del laboratori, amb sindicats i partits denunciant que l'hospital perdria referència?
No es perd cap referència, només hem canviat d'ubicació, però els professionals són els mateixos, la gent té els mateixos drets. El 90% de les mostres que arribaven al Trueta ja viatjaven, perquè venien de tota l'atenció primària, i el percentatge restant, amb les analítiques urgents i demorables, es faran al mateix hospital, on es manté un laboratori de 250 metres quadrats. És una obra que fa tres anys que es va dissenyar i ara s'ha executat, ara en parlem perquè s'està fent el trasllat físic, però fa temps que s'hi treballa.

Hi ha alguna altra obra important prevista al Trueta?
L'adequació de l'espai per a l'Anatomia Patològica, el trasllat de les Urgències de Pediatria o la remodelació de l'UCI Pediàtrica... són projectes que ja s'estan executant o es farà en breu. Un altre tema que també tenim sobre la taula és l'ampliació del bloc quirúrgic.

Què s'hi preveu fer?
Actualment tenim deu quiròfans, que són justets per a la població que tenim. Deu no són suficients per donar resposta a la demanda que tenim en l'àmbit quirúrgic, no només de tots els malalts, sinó també dels que puguem recuperar dels que derivem a Barcelona. Hem de treballar en el fet que els gironins ens puguem quedar aquí i donar-los la màxima qualitat en l'assistència, però per això necessitem espai, amb entre tres i cinc quiròfans més, depèn de com quedi dissenyat.

Es traslladarà algun altre servei a Salt per continuar guanyant espai?
Ja ho anirem veient, però si es desplaça alguna cosa sempre es farà pensant a donar una millor atenció als usuaris i que els professionals se sentin més còmodes.

El conseller Comín ha anunciat l'expulsió de la xarxa pública de dos centres privats del Vallès. S'ha plantejat aplicar aquesta mesura a la Clínica Girona, que també realitza activitat pública?
La Clínica Girona és un centre complementari, com també la Salus Infirmorum, i la suma de les dues clíniques que complementen l'hospital Trueta ens ajuda a tenir les llistes d'espera ajustades. Si totes aquestes intervencions s'haguessin de fer al Trueta, no seríem capaços d'absorbir-ho en el moment actual sense una ampliació clara del bloc quirúrgic. Tot i així, no només hem de donar resposta al que es fa en aquestes clíniques, sinó també augmentar la capacitat de complexitatde l'hospital: malalts que es podrien operar aquí, però no es pot fer perquè no tenim prou espai, s'han de desplaçar a Barcelona. Hem d'augmentar la referència i la complexitat i intentar evolucionar per anar no a tancar, sinó a disminuir l'activitat pública que es fa als centres privats.

Ampliar el nombre de quiròfans del Trueta ajudaria, doncs, a reduir les derivacions?
Exactament. Sempre és bo tenir un lloc complementari per atendre determinades patologies. Ja veurem com evoluciona aquesta qüestió, aquests centres han fet un servei important a la població, i cal tenir-ho present, val més no estar encorsetat i jugar amb més actors, però la línia és anar disminuint l'activitat que s'envia a la Clínica Girona per aquestes circumstàncies.

El transport sanitari torna a estar d'actualitat després que el conseller hagi anunciat relleus a la direcció del SEM per retornar-li la legitimitat. L'ha perdut?
Hi ha hagut rebombori pel que fa a reclamacions d'usuaris, professionals, alguns ajuntaments, la Diputació... Es va detectar de seguida i des de la conselleria es va anunciar una avaluació per veure els problemes del disseny i la implantació. Comín ha exposat el relleu dins l'equip del SEM, que no vol dir que fins ara no s'hagi fet bé, sinó per intentar que el nou pugui fer els ajustaments adequats per millorar-lo.

Perceben pèrdua de confiança del ciutadà després del canvi de model i amb una ajudicació investigada per la Fiscalia?
El tema de la Fiscalia és un tema judicial que s'ha d'investigar, des del CatSalut vam fer tots els tràmits oportuns perquè les coses es fessin bé, per tant, veurem què hi ha. Jo crec que les coses es van fer ben fetes. Amb el nou model hi ha hagut reclamacions i manifestacions, i hem de ser capaços de fer un stop per veure què hem de reajustar per anar més bé. Tots som conscients que hem perdut una mica de cosa per aquí. Tant de bo no hi hagués hagut cap queixa, però cal recuperar aquesta confiança de la població.

Potser era un model que no tenia en compte el territori...
El model està establert en diversos llocs fora de Catalunya i és eficient. Potser és un model molt orientat per a les zones urbanes? Sí, però també dóna resultats a les zones rurals. Analitzant els números, el temps de resposta per al malalt crític a Girona ha millorat. No s'han fet tan malament les coses, però segur que cal ajustar-ne algunes.

S'han solucionat les demores en el transport no urgent?
Des del gener i fins ara han millorat, però no tot el que era d'esperar. Potser aquest relleu i l'avaluació ens permetrà fer-ho.

Un altre tema en què es demanen canvis és en el tancament d'alguns CAP a les nits. A la Selva estan fent pressió per recuperar el servei. Es preveu revertir aquesta retallada?
La reordenació dels punts d'atenció continuada no va ser per un problema purament econòmic, sinó de reajustar els recursos a les necessitats que hi havia. Toca revisar si hi ha necessitat de fer algun canvi. Hi ha demandes i queixes per part dels ajuntaments i cal mirar-ho des d'un punt de vista més macro, analitzar-ho també des de la gestió sanitària. L'atenció es pot donar de moltes maneres, amb un punt obert o amb un sistema de transport sanitari adequat. No per no tenir aquesta despesa, sinó per destinar-la al que faci més falta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema