El deute amb els ajuntaments gironins és almenys un 50% superior al que la Generalitat ha reconegut oficialment, segons afirma el PSC, partit que va forçar una resposta parlamentària del Govern català en la qual xifra aquest endeutament en 85 milions d'euros. Per fer aquesta afirmació, els socialistes es basen en les dades que han recollit a les poblacions on ostenten l'alcaldia.

Pel que fa al conjunt de les institucions gironines -els vuit Consells comarcals i la Diputació-, el deute de l'administració s'incrementa fins als 98 milions, tal com Diari de Girona va informar diumenge.

Projectes bloquejats

El diputat socialista per Girona al Parlament, Rafel Bruguera, va alertar de la «greu tensió de tresoreria» que pateixen els ajuntaments i del bloqueig que això suposa per a les seves inversions, projectes d'ocupació o de contingut social, entre d'altres programes rellevants per al desenvolupament municipal. Per aquest motiu, i després de remarcar que «som conscients de la situació de la Generalitat», el polític va reclamar al Govern que informi d'una previsió de pagament perquè els consistoris puguin fer una planificació econòmica adequada.

Bruguera va denunciar que «el deute real» de l'administració catalana és «enorme, bastant superior» al que ha reconegut amb data del 22 de març. I, en relació amb aquest import, va concretar que els 85 milions impagats als ajuntaments equivalen a un deute de 111 euros de promig amb cada ciutadà gironí. Una xifra que el diputat va situar per sobre dels 1.000 € per persona en poblacions petites com ara Boadella o Campdevànol -en aquest últim cas, el va quantificar en 1.400 per veí.

En opinió del secretari de Política Municipal del PSC, "scar Aparicio, els impagaments han generat «una situació insostenible als ajuntaments» i va advertir que les inversions no són les úniques víctimes d'aquesta situació perquè la manca de liquiditat també afecta la cobertura de les despeses corrents. El polític va lamentar que es produeixi un fet «pervers», consistent en què molts municipis s'han d'endeutar per poder assumir uns diners que han pressupostat però que no els arriben. Per això, Aparicio va fer «un toc d'atenció a la Generalitat» per demanar-li que garanteixi «un finançament digne als ajuntaments», ja sigui abonant el deute o modificant el sistema de pagament.

Finalment, el diputat gironí al Congrés Marc Lamuà va considerar «evident» que el sistema de finançament de l'Estat amb Catalunya hauria de ser millor, però va acusar la Generalitat de cometre «el mateix pecat» del que ella acusa al govern espanyol. «La Generalitat no té un bon comportament amb els municipis gironins», va concloure.

Rafel Bruguera va assenyalar que el Govern va tardar temps a donar la informació i, mentrestant, el PSC va fer una prospecció entre els ajuntaments on el partit governa per tal de comprova la magnitud real del deute.